Beograd - Društvo - B92 Lokal

Ustanove socijalne zaštite u Beogradu: Šta sve nude dnevni centri? VIDEO

Kakva je situacija u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda? Da li je sve spremno s obzirom na to da su najavljene temperature ispod nule?

Izvor: B92, TV Prva Beograd
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je pripremljen liflet na kojem se nalaze sve korisne informacije o tome kako i na koji način beskućnici mogu da dobiju pomoć grada. Volonteri su na terenu podelili preko 500 primeraka, a konkretno se išlo na mesta gde se beskućnici nalaze.

Ona je navela da beskućništvo mora da se posmatra kao veliki društveni fenomen i problem. "Ne žele svi smeštaj, ni da se sklone sa ulice". Tome se, kako kaže, pristupa analitično, pa su u tom kontekstu oformljeni i dnevni centri, a ukoliko beskućnici žele smeštaj, onda se odatle dalje usmeravaju.

Kapaciteta za smeštaj, kako kaže, ima dovoljno.

Da bi neko bio na smeštaju mora da se izvrši testiranje na koronavirus PCR testom. Beskućnici ne snose nikakve troškove za test, a na samo testiranje do zdravstvene ustanove ih vode stručna lica, kaže ona.

Do kraja nedelje biće otvoren i dnevni centar na Paliluli, koji je treći po redu u Beogradu, kaže Stanisavljević.

Pored toga već postoje dva dnevna centra u Beogradu - u Sazanovoj na Vračaru, i u Solunskoj ulici. Tamo se mogu dobiti obroci, higijenski paketi, odeća. U dnevnom centru u Solunskoj beskućnicima je omogućeno da se okupaju.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.