Beograd - Društvo - B92 Lokal

Uskoro počinje rekonstrukcija paviljona Zvezdarnice

Astro-geodetski paviljon jedne od najznačajnijih i najstarijih naučnih ustanova u našoj zemlji Astronomske opservatorije u Beogradu biće rekonstruisan uz pomoć Gradske opštine Zvedara, koja je i dobila ime po ovom institutu, u narodu poznat kao "Zvezdarnica".

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/AstroStar
Foto: Shutterstock/AstroStar

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić izjavio je za Tanjug da će to biti mali doprinos da to mesto ima tretman kakav treba da ima i ubuduće, kao i da i u naučnom, ali i u turističkom smislu bude važna tačka na mapi Beograda.

"Odluka da se finansijski podrži obnova Astrogeodetskog paviljona doneta je na sednici Skupštine uz saglasnost odbornika koji su prepoznali značaj takve Ustanove, a samim tim i odluke kojom se podržava srpska nauka", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, nekadašnja lokacija zvezdarnice bila je u centru prestonice, nedaleko od Narodne biblioteke Srbije, gde je smestio osnivač Milan Nedeljković, dok je Astronomska opservatorija na ovoj lokaciji počela da se gradi 1929. a završena je 1932. godina po projektu Jana Dubovija, češkog arhitekte.

"Čim se ispune sve neophodne procedure za realizaciju, kao i kada budu pogodni vremenski uslovi za obavljanje građevinskih radova počeće obnova, plan je na proleće da se radi", rekao je Jeremić.

Naučni savetnik i zamenik direktora Astronomske opservatorije Zorica Cvetković rekla je za Tanjug da je opština Zvezdara izdvojila finansijska sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove na Astro-geodetskom paviljonu, u kome se nalaze dva teleskopa za obavljanje astronomskih merenja.

"Osim za ove radove, izdvojili su i sredstva za izradu projektne, tehničke dokumentacije za parterno uređenje - uređenje staza i stepeništa i uređenje eksterijera", rekla je Cvetković.

Dodala je da je Astronomska opservatorija u Beogradu jedini naučni institut u Srbiji koji se profesionalno bavi istraživanjima iz oblasti astronomije.

"Jedna je od najstarijih aktivnih naučnih ustanova ne samo kod nas, već i na prostoru jugoistočne Evrope. Ujedno, ona je i najveća astronomska institucija na Zapadnom Balkanu", rekla je dr Cvetković.

Zbog problema sa finansijskim sredstvima dobar deo objekata sa teleskopima je bio ugrožen, rekla je Cvetković i dodala da je do sada, Astronomska opservatorija sopstvenim sredstvima obnovila četiri paviljona.

"Ministarstvo kulture i informisanja je finasiralo kompletnu obnovu najvećeg i najznačajnijeg paviljona Veliki refraktor, dok je Opština Zvezdara izdvojila sredstva za radove na Astro-geodetskom paviljonu i za izradu tehničke dokumentacije za uređenje parka", rekla je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.