Beograd - Društvo - B92 Lokal

Transformacija najstarijeg gradskog jezgra: Kompleks Marina Dorćol na skoro 200.000 kvadrata

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Izvor: eKapija/I.Ž. Beograd
Podeli
Foto: Grad Beograd/Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu
Foto: Grad Beograd/Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu

Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol na Donjem Dorćolu, u čijem neposrednom okruženju se nalazi vodeni rukavac, nekadašnja Termoeletrana Snaga i Svetlost sa portalnim kranom, pumpnom stanicom i železnički koridor pruge Beograd-Pančevo.

Kako se u ovom dokumentu navodi planirana je gradnja kompleksa spratnosti Su+P-Po+Pr+13, ukupne BRGP 195.853,35 kvadrata, od čega nadzemno ukupne BRGP 139.624,54 kvadrata.

Kompleks Marina Dorćol imaće ukupno 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva depadansa predškolskih ustanova i dva pomoćna objekta u funkciji tehničke infrastrukture, kao i 1.181 parking mestom u podzemnim garažama od čega je 62 parking mesta za osobe sa posebnim potrebama.

Izgradnja je planirana u sedam faza. Kompleks se sastoji od ukupno 15 objekata.

Idejno rešenje izradila je firma Dizajn Arhitektura, a kako je ranije najavljeno, izgradnja Marine Dorćol koja bi trebalo da počne početkom naredne godine, poverena je preduzeću Exing B&P iz Beograda.

Kako su za portal eKapija ranije rekli, ukupna investicija vredna je 300 miliona evra. Marinu Dorćol projektovali su češki arhitekta Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović iz partnerskog biroa Kuzmanović + Fiala.

Inače, planovi o gradnji velikog stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Marina Dorćol datiraju još iz 2006. godine kada su gradske vlasti ovo zemljište dale u zakup na 99 godina.

Investiciona kompanija GBES najavila je 2010. izgradnju ekskluzivnog stambeno-poslovnog kvarta sa marinom.

"Zemljište je dato u zakup 2006. godine radi izgradnje komercijalnog i stambenog prostora, sa sportskim objektom, pratećim saobraćajnicama, kao i pešačkim i zelenim površinama. Rešenjem gradonačelnika iz 2016. godine investitoru je prestalo pravo zakupa i godinu dana kasnije zakupac je sporazumno raskinuo ugovor sa Direkcijom", izjavio je ranije Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.