Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Tiršova 2 će biti završena na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu"

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da veruje da će izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biti završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Radovi prve faze izgradnje ove nove dečje bolnice, čija je vrednost 6,2 miliona evra, počeli su i trajaće narednih 210 dana. Oni su, pre svega, bazirani na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu", precizirao je gradonačelnik, prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik je za TV Pink podsetio da se 1989. godine rodila ideja o izgradnji Tiršove 2 i da su se tada nadležni saglasili oko toga da je jedna takva klinika potrebna Beogradu, Srbiji i staroj Jugoslaviji.

Počela izgradnja Tiršove 2: Za prvu fazu 210 dana i 6,2 miliona dinara

"Ponosan sam jer smo krenuli u realizaciju ovog dugo očekivanog projekta, koji će obuhvatiti više od 60.000 metara kvadratnih, od kojih je 30.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 36 kreveta intenzivne nege. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe. Takođe je predviđena i izgradnja garaže sa više od 520 parking mesta", precizirao je Radojičić.

Gradonačelnik je ukazao da će blizina auto-puta i Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici omogućiti brz transport beba i dece do dečje klinike u podnožju Deligradske ulice.

"Celokupni koncept nove klinike je da su deca i porodica u centru pažnje, s ciljem da se dete što pre izleči i što manje vremena provede u bolnici", istakao je prvi čovek Beograda.

Podsetio je da je klinika u Tiršovoj podignuta 1936. godine i da je tada u temelje ugrađena povelja s rečima da će zgrada biti posvećena lečenju dece, pedijatrijskoj nauci, mladim lekarima i javnom zdravlju.

"Ona je tada bila jedna od najmodernijih dečjih klinika u ovom delu Evrope, a zahvaljujući Republici Srbije koja je obezbedila novac, ponovo ćemo dostići te standarde. Naša deca će dobiti uslove za lečenje na najvišem svetskom nivou. Verujem da će se u Tiršovoj 2 lečiti deca iz celog regiona", zaključio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.