Beograd - Društvo - B92 Lokal

Program BG praksa postao svojevrstan brend Grada Beograda

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obratio se danas polaznicima univerzitetske radne prakse na svečanom prijemu u zgradi Starog dvora i tom prilikom poručio da je ova saradnja Grada i Beogradskog univerziteta već postala pravi brend našeg grada.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Moramo da pokažemo poštovanje prema onima koji su uveli BG praksu, a ovo je 12. generacija polaznika i apsolutno se slažem da nešto što je na neki način postalo brend, kao jedna vrsta usluge Grada Beograda, treba da unapređujemo. Nema ništa lepše nego kada mladi ljudi, nakon sticanja teoretskih znanja, dobiju priliku da to znanje pokušaju da implementiraju kroz praksu i da im to bude prvi ozbiljan korak za ono što se zove pravi život", rekao je Šapić.

On je studentima praktikantima poželeo puno sreće u daljem radu i životu, te dodao da se nada da je Gradska uprava ispunila njihova očekivanja.

"Naravno da uvek treba biti što više otvoren ka mladim ljudima i treba im na početku tolerisati neke stvari, jer ne postoji taj koji se naučen rodio, niti se može nešto postići u životu, a da se na tom putu ne naprave i neke greške. Nekada mi se čini da je naše društvo prestrogo prema mladim generacijama i generacijama koje dolaze. Zato, dokle god o nekim stvarima budem mogao da odlučujem, svakako ću se truditi da pomognem i podržim ne samo ovu već i neke nove ideje koje budu dolazile sa Beogradskog univerziteta. Pre svega mislim na sticanje tog praktičnog znanja, jer što pre uđete u praksu bilo koje vrste, pre ćete se snaći u realnom životu. Neka vam je sa srećom na poslu kojim ćete se u budućnosti baviti. Mnogi od vas će možda završiti unutar Gradske uprave ili će biti na drugim važnim mestima čitavog državnog sistema, a neki u privatnim vodama, ali se nadam da će se ova vrsta saradnje između Grada Beograda i Beogradskog univerziteta još više unapređivati u budućnosti", rekao je Šapić.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, profesor dr Dejan Filipović, istakao je da je ovaj univerzitet razvio model BG prakse u nastojanju da ostvari što veću saradnju sa lokalnom samoupravom.

"BG praksa je projekat koji smo prvi put započeli 2010. godine. Do sada je kroz nju prošlo 2.100 studenata, a jedan deo studenata se i zaposlio u opštinskim i organima Gradske uprave, komunalnim preduzećima i ustanovama kulture. Svrha programa je da studenti steknu praktična znanja i veštine, kao i radno iskustvo koje nemaju tokom akademske karijere", rekao je prorektor Filipović i uputio zahvalnost predsedniku Privremenog organa Aleksandru Šapiću i Gradu Beogradu na šansi da studenti prođu kroz obuku koja će im biti od velike koristi u daljoj karijeri.

Studentkinja Pravnog fakulteta Anastasija Spasić, koja je praksu obavljala u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, istakla je da je rad na ovom mestu ispunio sva njena očekivanja.

"Za mene kao studentkinju Pravnog fakulteta bilo je mnoštvo ponuda, ali sam se odlučila za ovaj sekretarijat, jer volim porodično pravo. Mentorka Milena Zečević je bila dostupna za svu pomoć i rešavanje nedoumica, a i svi zaposleni su mi izašli u susret za sve što mi je bilo potrebno. Zajedno smo radili na predmetima, analizirali zakone i ta tri meseca prakse su brzo prošla u pozitivnoj atmosferi. Upoznala sam se sa svakodnevnim radom državnih službenika, stekla radne navike i veštine koje će mi svakako koristiti u budućnosti", rekla je Anastasija Spasić, zahvalivši Univerzitetu u Beogradu i Gradu Beogradu na prilici da učestvuje u programu BG praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.