Beograd - Društvo - B92 Lokal

Pjacete u Beogradu samo niču: Tokom ove godine uređena četiri prostora, neimarima preostala još tri

Tokom ove godine četiri gradska platoa zasijala su novim sjajem - pjaceta na uglu Balkanske i Admirala Geprata, urbani džep u Birčaninovoj, trg između Njegoševe i Maksima Gorkog, kao i Skver Milene i Gage na uglu Mileševske i Cara Nikolaja.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Skver posvećen Mileni i Gagi; Foto: Beoinfo
Skver posvećen Mileni i Gagi; Foto: Beoinfo

Do kraja godine počeće da se radi plato kod Palilulske pijace čije je projektovanje pri kraju, pišu Novosti.

Sledeće godine, Sekretarijat za investicije, koji je bio zadužen za ove rekonstrukcije, radiće preostala dva urbana džepa - Ulicu Kraljevića Marka sa rekonstrukcijom stepeništa koje vode ka Zelenom vencu i ugao između ulica Strahinjića Bana i Pjerona de Mondezira. U izgradnju i rekonstrukciju trgova investiraće se ukupno oko 480 miliona dinara. Izvođač radova je grupa ponuđača čiji je predstavnik "Invest gradnja", a u radovima učestvuju i JKP "Javno osvetljenje", JKP "Beograd put" i JKP "Gradsko zelenilo".

PLATO BALKANSKA - ADMIRALA GEPRATA

Radovi na skveru na raskrsnici Balkanske ulice, Milovana Milovanovića, Gavrila Principa i Admirala Geprata počeli su već prvih dana januara, a završeni početkom aprila. Ukupna vrednost radova iznosila 92 miliona dinara. Trg ima dobru povezanost sa Savskim trgom, a sa druge Balkanskom ulicom ide se prema centru, koja je takođe obnovljena i čeka da postane "ulica zanata". Na savremen način rekonstruisano je četiri hiljade metara kvadratnih. Trg je urađen od sitne kamene kocke, na trotoarima su kamene ploče, a urađena je i ulična LED rasveta. Ceo prostor oplemenjen je novim uličnim mobilijarom: klupama za sedenje, mestima predviđenim za parkiranje bicikala, a posađeno je i 14 novih stabala, izgrađane su dve nove zelene površine u kojima je zasađeno nisko rastinje.

ĆOŠAK BIRČANINOVA - BULEVAR OSLOBOĐENJA

Obnova skvera na uglu Birčaninove, Katićeve i Bulevara oslobođenja koštala je 34 miliona dinara, a radovi su počeli u martu. Rekonstruisana je površina od oko 1.400 kvadratnih metara, prostor je prilagođen kretanju pešaka tako što su povećane trotoarske površine za njihovo kretanje. Kolovoz i parking-mesta urađeni su od sitne kamene kocke, a na trotoarima su kamene ploče. Ceo prostor oplemenjen je novim uličnim mobilijarom i sadrži osam klupa za sedenje, mesta predviđena za parkiranje bicikala, nove đubrijere. Urađena je nova ulična LED rasveta, posađeno je devet novih stabala i izgrađene su nove zelene površine na kojima je zasađeno nisko rastinje i drveće.

SKVER MILENE I GAGE

Uz zvuke melodija iz čuvene emisije "Obraz uz obraz", 4. oktobra zvanično je otvoren skver posvećen čuvenom glumačkom paru Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Trg na uglu Mileševske i Cara Nikolaja postao je posle rekonstrukcije novo mesto susreta Vračaraca. Radovi su ovde počeli krajem juna, a ceo posao završen je dve sedmice pre planiranog roka. Grad je za ove radove izdvojio 42 miliona dinara. Na ovom prostoru zasađeno je šest novih stabala, dok su postojeća sačuvana. Na uređenoj pjaceti sada se nalazi i osam parking-mesta za bicikle. Uz pet klupa za sedenje i odmor, postavljeno je i deset stubova javne rasvete i pet đubrijera. Takođe, deo Mileševske ulice koji se spaja sa Ulicom cara Nikolaja od sada je potpuno zatvoren za saobraćaj, jer je ovaj deo stopljen u novi trg. Za prolaz automobila koristi se sada parče saobraćajnice Radivoja Koraća, koje je dodatno prošireno.

URBANI DŽEP NJEGOŠEVA - MAKSIMA GORKOG

Majstori su na pjacetu kod Kalenić pijace stigli 6. aprila, a obnova je završena 18. maja. Rekonstrukcija skvera koga čine Njegoševa i Ulica Maksima Gorkog obuhvatala je površinu od oko 1.100 kvadratnih metara. Preuređen prostor prilagođen je potrebama pešaka tako što je oplemenjen novim uličnim mobilijarom. Postavljene su klupe za sedenje, napravljena mesta za parkiranje bicikala, postavljene nove đubrijere, reciklažni set. Zastor na kolovozu je urađen od sitne kamene kocke, a trotoari su ukrašeni kao i na prethodnim trgovima od kamene ploče. I ovde je urađena nova LED rasveta. Vrednost radova ovde je bila oko 25 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.