Beograd - Društvo - B92 Lokal

Održan naučni skup "Prvi sretenjski susret" u Beogradu: Prisustvovao veliki broj istoričara i akademika

"Prvi sretenjski susret", naučni skup na temu "Ima li slobode bez države?", održan je danas u Beogradu u prisustvu velikog broja istoričara, akademika, studenata i drugih uglednih gostiju.

Izvor: Alo.rs Beograd
Podeli
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

U organizaciji Fondacije "Za srpski narod i državu" o srpskoj državnosti, važnosti i ulozi Sretenjskog ustava, našoj tradiciji, demokratiji i kulturi, govorili su prof. dr Dragutin Avramović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miša Stojadinović, naučni savetnik sa Instituta za političke studije, kao i prof. dr Aleksandar Rastović, naučni savetnik iz Istorijskog instituta Beograd.

Moderator panela koji je privukao izuzetnu pažnju stručne javnosti bio je Nikola Selaković, član predsedništva SNS.

Reč je o prvom u nizu Sretenjskih susreta, koje će Fondacija da održava svake godine u gradovima širom države, sa ciljem da se govori o važnim temama iz srpske istorije i društva.

"U pravnoj nauci postoji prilično široki konsenzus povodom početaka srpske ustavnosti, koji se po pravilu vezuje za 1835. godinu i donošenje Sretenjskog ustava. Međutim, pored tog, preovlađujućeg stanovišta, postoje i drugačija mišljenja, poput onog da Srbija dobija prve ustave tek nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i sticanja pune, međunarodno priznate nezavisnosti", ističe Avramović, koji je održao zanimljivo predavanje i govorio o pojmovima naše suverenosti i državnosti kroz istorijsku prizmu dešavanja u 19. veku.

Prof. dr Miša Stojadinović je u svom izlaganju u fokus stavio na pitanje ustavnosti u Srbiji koje se aktualizuje nastankom moderne srpske države začete u ustanku 1804. godine.

"Početkom 19. veka učinjeni su ozbiljni koraci ka konstituisanju srpske državnosti, pri čemu Sretenjski ustav predstavlja jedan od veoma značajnih koraka u ovom pravcu", rekao je Stojadinović, dodajući da je kroz predavanje želeo da se osvrne na kritičko preispitivanje društveno-istorijskog konteksta nastanka Sretenjskog ustava sa aspekta savremenih političkih dešavanja u 21. veku.

Do srpske revolucije protiv Turaka u Evropi se malo znalo o Srbiji i srpskom narodu, istakao je prof. dr Aleksandar Rastović.

"I oni retki koji su posedovali po neku informaciju o srpskoj istoriji i tradiciji imali su uglavnom predrasude ili pogrešne sudove o Srbima. Prvi put termin Srpska revolucija upotrebljen je u istoimenom delu Leopolda Rankea, čuvenog nemačkog istoričara 1829. godine. Upotrebom termina revolucija, a ne buna, ili ustanak kako je to bio slučaj do tada, Ranke je srpskom nacionalnooslobilačkom pokretu i borbi dao širu, evropsku dimenziju i s pravom je izmestio iz uskog lokalnog i balkanskog miljea", rekao je Rastović.

Događaj je organizovala Fondacija "Za srpski narod i državu", koja se bavi unapređenjem političke kulture u Srbiji, negovanju tradicije i srpskog kulturnog nasleđa, edukaciji mladih i izdavačkoj delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.