Beograd - Društvo - B92 Lokal

Od izletišta do "predela izuzetnih odlika": Ada Ciganlija će biti zaštićena?

Područje Ade Ciganlije uskoro bi moglo da bude zaštićeno i postane "predeo izuzetnih odlika".

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Foto, ilustracija: Shutterstock/Boky
Foto, ilustracija: Shutterstock/Boky

Novi status sačuvao bi ovo prestoničko izletište i omiljeno kupalište od gradnje i zaštitio bogatu floru i faunu koja se prostire na 451 hektaru. Inicijativa je potekla od javnog preduzeća "Ada Ciganlija", uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, pišu Novosti.

Kako su rekli u gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, mnogobrojni su razlozi za stavljanje ovog beogradskog bisera pod zaštitu. Ada ima veliki značaj za očuvanje divlje flore, faune i fungije.

"Grad ulaže velike napore da poveća površine pod zaštićenim područjima na teritoriji grada", rekli su u Sekretarijatu.

"Najviša kategorija zaštite na lokalnom nivou predstavlja "predeo izuzetnih odlika", što bi dobilo područje Ade Ciganlije zbog brojnosti i značaja biodiverziteta koji je tamo prisutan. Ovde bi bili ustanovljeni drugi i treći stepen zaštite. To znači da bi bile zabranjene sve aktivnosti koje bi mogle da promene ili ugroze obeležja i svojstva ovog predela. Tako je, recimo, zabranjeno da se na ovom delu nešto gradi, ili da se seku stabla u većem obimu. Ne bi bilo dozvoljeno ni da se smanji procenat zelenih površina na Adi Ciganliji, ili da se ispuštaju otpadne vode.

Novi status Ade unapredio bi sve ono što poseduje ovaj gradski biser i zabranio sve ono što bi moglo da ga ošteti.

Kako su rekli u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, predloženo je da upravljač bude JP "Ada Ciganlija". Kako kažu u ovom preduzeću, upravo su oni bili inicijatori da Ada bude zaštićena.

"Imali smo podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda i nadležnih sekretarijata", navode u JP "Ada Ciganlija".

"Proglašenje zaštićenog područja omogućilo bi brži i svestraniji rast i korišćenje prirodnih potencijala, a sve u cilju razvoja turističke ponude. I pored novog statusa, Ada bi ostala najveći i najsvestraniji sportsko-rekreativni kompleks u Beogradu. Ono što bismo dobili su uređenije šume i bogatija ponuda u ovom izletištu."

Zavod za zaštitu prirode Srbije napravio je studiju koja je bila na javnom uvidu. Kako kažu u JP "Ada Ciganlija", procedura o zaštiti ide redovnim tokom, a celokupna dokumentacija trebalo bi da bude završena u narednih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.