Beograd - Društvo - B92 Lokal

Obnova budućeg Istorijskog muzeja Srbije – kada se završi, biće na jednom mestu

Majstori će ući u zgradu Glavne železničke stanice na Savskom trgu, da bi se obnovila za Istorijski muzej Srbije, najverovatnije u martu 2023. godine.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Foto: EQRoy / Shutterstock.com
Foto: EQRoy / Shutterstock.com

Mada je ranije najavljen početak rekonstrukcije u ovom mesecu, komplikovana procedura i papirologija su je odložili, pišu Novosti.

"Očekujemo da će projektna dokumentacija biti završena krajem novembra, a onda bi trebalo da bude raspisana javna nabavka za izvođača", kaže Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

"'Mašinoprojekt' radi tehničku dokumentaciju, za koju treba da dobije sve dozvole. Rekonstrukcija kasni zbog procedura, a tek krajem marta smo Zaključkom Vlade dobili celu zgradu. Morali smo da krenemo iz početka, ali dobro je to što će muzej imati više prostora", dodala je.

Zgrada Glavne železničke stanice prostire se na 4.100 kvadrata, a ukupna vrednost investicije procenjena je između 13,5 i 15 miliona evra. Kada obnova bude završena, Istorijski muzej Srbije osnovan pre 59 godina i raštrkan na tri lokacije, skućiće se na jednom mestu.

Pod krovom zdanja podignutog 1884. godine, prema idejnom rešenju bečkog arhitekte Vilhelma fon Flatiha, koje je razradio Dragiša Milutinović, naći će se izložbeni prostor, galerija, radionice, depo, biblioteka, muzička sala, biletarnica... Posebna pažnja će, kako je najavljeno, biti posvećena srpskom srednjem veku. Replike za buduću postavku, krune, odežde, oružja i drugi predmeti već su u izradi. Deo stalne postavke biće i Kosovski boj, kao i originalni pečat kneza Strojimira iz druge polovine devetog veka iz porodice Vlastimirović, koja je tada vladala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.