Beograd - Društvo - B92 Lokal

Novo lice Generalštaba: Studenti predložili idejna rešenja

Zgrada Generalštaba u Nemanjinoj ulici, koju je projektovao čuveni srpski arhitekta Nikola Dobrović, a koja preko 23 godine nakon bombardovanja SRJ i dalje stoji u ruševinama, pre nekoliko meseci, dobila je novi izgled, makar na papiru i u programima napravljenim za projektovanje.

Izvor: Nekretnine.rs/Stevica Rajčetić Beograd
Podeli
Foto: PICTOR PICTURES / Shutterstock.com
Foto: PICTOR PICTURES / Shutterstock.com

Studenti beogradskog arhitektonskog fakulteta, pokazali su sav svoj raskošni talenat na konkursu povodom obeležavanja 125. godina od rođenja Nikole Dobrovića. Takmičenje koje je organizovano od strane fakulteta, SANU, a sve u saradnji sa BINA-om, sakupilo je 20 radova, od čega je žiri odabrao 12 da uđu u drugi krug takmičenja, pišu nekretnine.rs.

Od dvanaest odabranih, na kraju je sedam radova dobilo nagrade. Konkurs je bio aktivan od 8. marta 2022. godine, kada je počela prijava, a pobednici su proglašeni 17. maja 2022. godine.

Tema na koju su studenti slali svoje projekte i idejna rešenja bila je izrada anketnog programsko prostornog rešenja rekonstrukcije Generalštaba u Nemanjinoj ulici u Beogradu, sa fokusom na zgradu A, koja se nalazi sa leve strane ulice, gledano iz pravca nekadašnje železničke stanice Beograd. Sam projekat je podrazumeva rekonstrukciju, ali i sa sagledavanje i prikaz celine kompleksa Generalštaba kao prostorno-arhitektonske celine.

Prva nagrada otišla je u ruke Ilije Srdanovića, Alekse Bogdanovića i Alekse Rašića, koji su se predstavili sa projektom pod nazivom "Opasnost odozgo".

"Ideja proizilazi iz razumevanja zgrade A kao prostornog svedoka NATO agresije '99 godine. U odnosu na to, prostorne reakcije su dosledne istorijskoj pozadini područja i referišu na vertikalno urušavanje, ali i horizonatlnu obnovu. Naime, primarni prostorni gest bio je povezivanje horizontalnih prekinutih pravaca uvođenjem platformi. Otvori na platformama shvataju se kao prostorni simbol uništavanja nekada kompaktnog objekta. Efekat dezintegracije akcentovan je ambijentalnim osvetljenjem kosih fasadnih panela i uvođenjem staklenih površina na ogoljene segmente postojeće fasade. Dinamika kretanja stiže se pešačkim rampama koje vode do i polaze od memorijalnog prostora koji se nalazi na tlu", navedeno je u opisu projekta na sajtu Arhitektonskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.