Beograd - Društvo - B92 Lokal

Na Voždovcu se gradi kompleks od pola miliona kvadrata – biće deset puta više stanovnika?

Planom detaljne regulacije područja između ulica Braće Jerković, Kružni put, Darvinove i Bulevara Peka Dapčevića na Voždovcu, predviđena je gradnja novih kvadrata i povećanje broja stanovnika na tom području 10 puta.

Izvor: eKapija/I.Ž. Beograd
Podeli
Ilustracija/Foto: Stop war in Ukraine/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Stop war in Ukraine/Shutterstock

Reč je o površini od oko 20,03 hektara, na kojoj se, kako se u planu navodi, prepoznaju dve različite grupacije namena, piše eKapija.

"Na delu uz Ulicu Braće Jerković grupisani su slobodnostojeći stambeni objekti u otvorenom bloku, spratnosti P+4 i P+20. U delu ugla Bulevara Peka Dapćevića i Darvinove grupisani su, uglavnom, stambeni objekti lošeg kvaliteta, koji čine nehigijensko naselje. Slični objekti nalaze se i u blizini ugla ulica Kružni put i Braće Jerković. Drugu grupaciju objekata čine privredni objekti, grupisani uz južni deo obuhvata. Na ostatku lokacije je uglavnom neuređen i devastiran prostor", piše u planu.

U planu je da broj stanovnika na ovom području bude povećan sa sadašnjih 1.273 na 13.000.

Prema proceni, bruto površine za stanovanje, sudeći prema planu, u budućnosti bi trebalo da zauzimaju, umesto postojećih 35.105 metara kvadratnih više od 500.000 metara kvadratnih. Takođe, u planu su i novi komercijalni sadržaji, čija je predviđena BRGP 50.000 metara kvadratnih.

Kada je reč o saobraćajnicama, u planu se navodi da Bulevar Peka Dapčevića (Kumodraška ulica) koji ovaj prostor tangira sa zapadne strane, postaje magistralna saobraćajnica. Darvinova i Ulica Braće Jerković ostaju ulice drugog reda, dok Kružni put voždovački gubi rang ulice prvog i postaje ulica drugog reda.

Inicijativu za izradu plana detaljne regulacije podnelo je privredno društvo "JINPROS DOO" Beograd, a nosilac izrade je Urbanistički centar doo iz Beograda.

Rani javni uvid trajaće do 12. juna 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.