Beograd - Društvo - B92 Lokal

Gradski urbanista: Investitor iz bloka 37 dobiće drugu lokaciju, čekaju se potpisi svih strana

Jutros je održan sastanak stanara bloka 37 i predstavnika grada. Obećano im je kompromisno rešenje, kojim bi trebalo da budu zadovoljni.

Izvor: RTS Beograd
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/STELLANOVA
Ilustracija: Depositphotos/STELLANOVA

Šta će biti sa zgradom u Vidovdanskoj

Kada je reč o urušavanju zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, gradski urbanista kaže da su građani prihvatili da Grad Beograd izgradi nove stanove za njih, istih ili približnih površina, takođe i garažno mesto. Gradnja bi trebalo da bude gotova sledeće godine.

"Grad će, paralelno, graditi taj objekat i tražiti nadoknadu štete, uputiti je onome ko je kriv. Više puta sam govorio, 99 odsto investitora i izvođača je potpuno dogovrono, a uvek imate nekog ko nešto propusti, istraga će utvrdii ko je ovde kriv. Grad će uputiti tužbu za nadoknadu štete kad izgradi novi objekat", ističe Stojčić.

Juče su mašine napustile gradilište, zbog kojeg stanari protestuju od početka juna da im nova zgrada ne bi zaklonila zgradu u kojoj žive. Gradski urbanista Marko Stojčić kaže da bi, prema preliminarnim dogovorima, investitor mogao da dobije novu lokaciju za gradnju, prenosi RTS.

Marko Stojčić je, govoreći u Beogradskoj hronici, rekao da "postoje realne indicije" da će se problem sa blokom 37 razrešiti.
Prema njegovim rečima, investitor zastupa teoriju za koju ima pravo po zakonu, da ima potrebnu građevinsku dozvolu.

"Svi smo se uhvatili za glavu kad smo to videli, sve traje oko deceniju i po, jedna, pa druga parcela otkupljenja, pa je došao do toga da je predao dozvolu i po zakonu morao da je dobije", objašnjava gradski urbanista.

Na pitanje ko će da odgovora zbog ovog propusta, Stojčić je rekao da veruje da neće niko već da će doći do "džentlmenskog sporazuma".

Investitor će verovatno dobiti nešto drugo, neku lokaciju koja zamenjuje postojeću, navodi gradski urbanista. Dok sve strane ne potpišu dogovor, one neće biti pravno obavezujuć, navodi Stojčić.

Gradski urbanista kaže da je sada na građanima bloka 37 da anketiraju komšije i izađu sa predlozima šta da se gradi na mestu gde je trebalo da bude zgrada, da li je to parkić, ustanova itd.

Stojčić kaže da Grad "u 100 odsto slučajeva" vodi računa da nekom ne nikne zgrada ispod prozora. A problem je, kaže, što nema kontinuiteta u urbanizmu, što se menjaju komisije, pa se ne zna šta je i ko pre vas odlučio.

"Grad se ubrzano širi, dešavaju se neke greške, ne mislim sa naše strane, da nešto promakne, ali tu su građani, oni tome i služe, trudimo se da participaciju građana podignemo na najviši nivo, da čujemo njihovo mišljenje za svaki plan", navodi gradski urbanista.

Govoreći o izgradnji nove autobuske stanice na Novom Beogradu, gde trenutno nema radova, Stojčić je rekao da je Grad uzeo kompaniju BAS za partnera tj. obezbedio zemljište za investiciju koja treba da sprovede BAS.

Kaže da Grad Beograd nije odgovoran za ovu situaciju dodajući da je neophodno da investitor izvrši svoje obaveze.

"Oni rade usporeno te perone, pominje se kraj ove godine kao poslednji rok, apsolutni rok je januar, investiticija je dosta velika i specifična, investitor možda nije dobro procenio situaciju. Ne prihvata se bilo kakav podatak da Grad i Republika imaju učešće u krivici za kašnjenje. Tu smo da pomognemo investitoru, na svaki dopis reagujemo odmah i jer je u interesu da se što pre završi", naglašava Stojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.