Beograd - Društvo - B92 Lokal

Gradiće se tunel od Mosta na Adi do Autokomande?

Beograd se ponovo fokusira na ambiciozni infrastrukturni projekat - izgradnju tunela koji bi povezao Most na Adi sa Autokomandom.

Izvor: gradjevinarstvo.rs Beograd
Podeli
Ilustracija/Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock

Ova ideja, koja je dugo bila deo urbanističkih planova ali nikada nije realizovana, ponovo je postala aktuelna nakon jučerašnjeg sastanka predsednik Skupštine Beograda sa delegacijom iz Šangaja, prenosi gradjevinarstvo.rs.

Pre sedam do osam godina gradska vlast je najavljivala početak gradnje za 2018. godinu. Međutim, nakon toga usledilo je zatišje, sa nezvaničnim informacijama da je projekat privremeno stavljen na čekanje. Sada, nakon sastanka u Starom dvoru sa delegacijom iz Šangaja, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević potvrdio je da je tunel ponovo postao aktuelna tema.

Tokom sastanka, dogovoreno je da se kineskim privrednicima predstave ključni infrastrukturni projekti koji su planirani za naredne godine. Pored tunela, u planu je izgradnja kompleksa za specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027", kao i izgradnja nacionalnog stadiona. Takođe, postoji ideja o izgradnji drugog tunela koji bi povezao Ekonomski fakultet sa Pančevačkim mostom, s ciljem da se deo saobraćaja preseli ispod zemlje.

Nikodijević je istakao da se već vode razgovori sa određenim kineskim kompanijama u vezi sa ovim projektima i izrazio nadu da će radovi početi već sledeće godine.

U okviru ekološke agende, Beograd planira izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, kao i pet manjih postrojenja za obodne delove grada. Ovi projekti će zahtevati tehnološku i finansijsku podršku, a Nikodijević je naglasio važnost saradnje sa kineskim partnerima.

Ova saradnja bila je i centralna tema "Ekonomsko-trgovinskog foruma Šangaj–Srbija" u prostorijama Privredne komore Srbije. Akcenat je stavljen na izgradnju multifunkcionalnog drumsko-železničkog mosta preko Dunava kod Vinče, kao i na jačanje ekonomskih odnosa između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.