Beograd - Društvo - B92 Lokal

Crkva Ružica i kapela Svete Petke biće obnovljene

Danas je narodni poslanik, Goran Vesić, posetio sa svojim saradnicima crkvu Ružicu i razgovarao sa protom Vladimirom Vukašinovićem o obnovi kapele Svete Petke i crkve Ružice.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Predrag Mitić
Foto: Predrag Mitić

Naime, crkva Ružica je obnovljena odmah pošto je turska vojska predala ključeve Beogradske tvrđave 1867. godine. Narednih vek i po ova crkva deliće sudbinu Beograda i našeg naroda da bi danas bila jedna od najposećenih crkava. To se posebno odnosi na kapelu Svete Petke.

"Jedna od poslednjih odluka koje sam doneo dok sam obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beograda bila je da se donira 12 miliona dinara za obnovu kapele Svete Petke. Za novu hidroizolaciju kao i instalacije kako bi se zaštitile freske od propadanja. Za sve nephodne radove biće nam potrebno više novca i zato smo danas direktorka Fondacije Gnezdo i ja razgovarali sa protom Vladimirom Vukašinovićem kako da organizujemo prikupljanje sredstava koja nedostaju", rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je projekat obnove uradio nadležni Zavod za zaštitu spomenika i da se nada da će novac koji je potreban biti prikupljen a kapela Svete Petke obnovljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.