Beograd - Društvo - B92 Lokal

Beograd jedini grad u regionu koji pruža ovu uslugu VIDEO

Beograd je jedini grad u regionu koji pruža uslugu "Predah" . Reč je o kratkoročnom i povremenom smeštaju sa kapacitetom od 50 mesta za osobe sa smetnjama u razvoju čime se pruža podrška u poboljšanju kvaliteta života, kako korisniku tako i porodici.

Izvor: B92.net, TV Prva Beograd
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Od 2019. godine do danas realizovano je više od 1400 prijema.

Vukašin, Dragana i Danijela su najbolji drugari. Neki od njih se već godinama vraćaju u privremeni smeštaj. Kako kažu ovde im je lepše nego bilo gde drugo, a otkrili su da ima mesta i za proslavu rođendana i zabavu.

Usluga "Predah" namenjena je osobama ometenim u razvoju, sa autizmom, telesenim i čulnim invaliditetom. Osoblje koje radi se njima su defektolozi, socijalni radnici, medicinski tehničari negovatelji.

Procedura za prijem je jednostavna. Roditelj podnosi zahtev gradskom centru za socijalni rad ,a o tome dalje odlučuje komisija za prijem.

"Na prvom mestu važno mi je da je on ovde bezbedan. Vukašin, moj sin je ovde zbrinut, ima redovne obroke. Isto mi je važno što je on srećan. Jako mi znači da mogu da i ja odmorim, napunim baterije", rekla je Sanja Rašević, Vukašinova mama.

"Od velikog značaja je povratna informacija roditelja i kada ponovo dovedu svoje dete koje uđe radosno i nasmejano i da oni mogu da budu bezbrižni jer znaju da im je dete pod konstantnim nadzorom", rekla je Bojana Babić Popović, pomoćnik direktora smeštaja "Predah".

Ustanova nudi niz usluga, a za svaku osobu pravi se individualni plan u zavisnosti od toga šta mu je najpotrebnije.

"Nega, ishrana, zdravstvena zaštita i stručni rad učestvuju u aktvinostima, u radionici hortikulture, domaćinstva, kreativnim radionicama, radionici gline, senzornoj sobi i fiskuturnoj sali", rekla je Babić Popović.

Stanovi korisnika su jednokrevetni ili dvokrevetni, mogu biti jednosobni, dvosobni ili četvrosobni ,a uslovi su prilagođeni i za one koji su u invalidskim kolicima.

"Korisnici uslugu mogu koristiti 45 dana maksimalno u toku kalendarske godine, s tim što 20 dana u kontinuitetu mogu biti ovde. Grad Beograd je preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu prepoznao i potrebu da ova usluga bude potpuno besplatna, odnosno troškovi idu na budžet Grada", zaključila je Babić Popović.

Predah kako za roditelje koji mogu da se posvete svojim obavezama, tako i za osobe ometene u razvoju koje ovde uživaju u aktivnostima. Prijem novih korisnika je svakog radnog dana.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.