Vesti -

"Velika trojka": Doviđenja svima – dobili ste otkaz

Dženeral motors i Ford otpuštaju još 500 radnika, okrivljujući za taj potez širenje štrajka koji je sindikat radnika automobila najavio u tim kompanijama.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Tanjug/Phillip L. Kaplan/The Blade via AP
Foto: Tanjug/Phillip L. Kaplan/The Blade via AP

Ford je najavio da će otpustiti ukupno 330 radnika u svojim fabrikama u Čikagu Stamping i Lima, u Ohaju, dok je GM prošlog meseca saopštio da je zbog nedostatka delova usled štrajka otpušteno oko 2.000 radnika.

Ford je prošlog meseca objavio da privremeno otpušta oko 600 radnika u fabrici automobila u Mičigenu zbog štrajka. Stelantis je otpustio oko 370 radnika u Ohaju i Indijani.

Po novim najavama, GM otpušta još 164 radnika u fabrikama u Parmi, u Ohaju, i Merionu, u Indijani. Te fabrike obično šalju svoje metalne delove na montažne trake koje su zatvorene zbog štrajka – fabrike u Ventzvilu, u Ohaju, i fabrici Lansing Delta Asembli u Lansingu, u Mičigenu. Među vozilima koja se proizvode u tim fabrikama su pikapi ševrolet kolorado i GMC kanjon i ševi travers i buik enklav.

"Više puta smo govorili da niko ne pobeđuje u štrajku, a ovo je još jedna demonstracija te činjenice“, navodi se u saopštenju GM-a. "Nastavićemo da pregovaramo u dobroj veri sa sindikatom da postignemo sporazum što je pre moguće."

Oglasio se i Ford: "Naš proizvodni sistem je veoma povezan, što znači da strategija ciljanog udara UAV-a ima negativne efekte na objekte koji nisu direktno ciljani zbog prekida rada", navodi se u saopštenju Forda, prenosi Blic.

UAV je ukazao na svoju raniju izjavu u kojoj je kritikovao otpuštanja.

"Da budemo jasni: Ako Velika trojka odluči da otpusti ljude koji nisu u štrajku, to su oni koji pokušavaju da pritisnu naše članove da pristanu na manje. Sa svojim rekordnim profitom, ne moraju da otpuste nijednog zaposlenog", navodi se u saopštenju sindikata. "Njihov plan neće uspeti. UAV će se pobrinuti da nijedan radnik koji je otpušten u poslednjem napadu Velike trojke ne ostane bez prihoda."

Prve procene pokazuju da su proizvođači automobila izgubili 1,1 milijardu dolara tokom štrajka, zbog dodatnih troškova i izgubljene prodaje.

Pored toga, dobavljači proizvođača automobila su do sada izgubili oko 1,3 milijarde dolara, dok su gubici dilera i kupaca dostigli 1,2 milijarde dolara, čime su ukupni troškovi izazvani štrajkom tokom prve dve nedelje iznosili nešto manje od 4 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.