Vesti -

Amerika zadaje udarac Kini: Stižu i novi saveznici?

SAD bi mogle dodatno da pooštre kontrolu pristupa Kine sofisticiranim tehnologijama u vezi sa proizvodnjom poluprovodnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Creativa Images
Foto: shutterstock, Creativa Images

To je rekla danas američka sekretarka za trgovinu Đina Rejmondo.

Ona je ukazala na to da bi Vašington mogao da pojača svoju kampanju prema Pekingu, kako bi ga sprečio da se nadmeće sa američkim vojnim kapacitetima, preneo je Blumberg.

"Ne možemo da dozvolimo Kini pristup našoj najsofisticiranijoj tehnologiji kako ne bi razvijala vojni sektor i učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo naše ljude, u šta spada i pooštrovanje naših kontrola", rekla je ona novinarima u Manili, gde predvodi američku trgovinsku delegaciju u poseti Filipinima i Tajlandu.

Blumberg navodi da Bajdenova administracija razmišlja o novim sankcijama za nekoliko kineskih tehnoloških kompanija, uključujući i proizvođača memorijskih čipova "Čangksin memori tehnolodžis" (ChangXin Memory Technologies Inc).

"SAD stalno procenjuju da li čine dovoljno kako Kina ne bi koristila američke tehnologije čipova i veštačke inteligencije za potrebe svoje vojske", rekla je Rejmondo.

Blumberg napominje da je Vašington već duže vreme usredsređen na kinesku industriju čipova, tako što nameće sveobuhvatnije kontrolu izvoza naprednih mašina za proizvodnju poluprovodnika i sofisticiranih čipova, poput onih koji se koriste za razvoj veštačke inteligencije (AI).

Toj američkoj kampanji pridružili su se Japan i Holandija, dve ključne zemlje u za razvijanje opreme za proizvodnju čipova.

Američka agencija napominje da u svemu tome ima i propusta, naročito kada je reč o sposobnostima japanskih i holandskih inženjera da nastave sa obavljanjem popravki određene opreme.

Američka vlada pritiska i druge saveznike, poput Nemačke i Južne Koreje, da dodatno pooštre ograničenja, izvestio je Blumberg prošle nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.