Vesti -

Sunovrat; Putine, nije dobro

Od početka rata u Ukrajini pre dve godine, mnogima se možda činilo da je ruska ekonomija otporna na sve.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/ARTYOM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL
EPA-EFE/ARTYOM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Međutim, ispostavilo se da je sve veći broj kompanija u toj zemlji u ozbiljnim problemima, prenosi Jutarnji list.

Kako prenosi Biznis insajdere, broj kompanija u Rusiji koje su bankrotirale naglo je porastao u prva dva meseca 2024, objavio je u četvrtak ruski poslovni dnevnik Kommersant.

U januaru je 571 ruska kompanija proglasila bankrot, što je porast od 57% u odnosu na 364 kompanije koje su bankrotirale prošle godine, saopštio je Kommersant, pozivajući se na podatke iz federalnog registra za bankrot. U februaru je 771 kompanija proglasila stečaj, što je 60% više od 478 koje su to učinile pre godinu dana.

Rusija je poslednjih godina uvela dva moratorijuma na bankrot - prvi tokom kovid pandemije koja je počela 2020, a drugi nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji sukoba sa Ukrajinom 2022. Moratorijumi su istekli 2021, odnosno krajem 2022.

"Ovo je samo povratak na nivoe pre pandemije", rekao je Ilja Torosov, prvi zamenik ruskog ministra ekonomije.

Porast broja bankrota preduzeća u potpunoj je suprotnosti s ružičastim službenim statistikama koje Kremlj objavljuje, a koje pokazuju da je ruski BDP u 2023. godini porastao 3,6%.

Ruska ratna ekonomija otporna je zahvaljujući državnoj potrošnji, ali visoke kamatne stope opasno joj prete. Banka Rusije povećala je kamatne stope do 16% kako bi "ohladila" privredu i ukrotila inflaciju.

"Počinju da se osećaju efekti monetarnog stezanja pa ruske kompanije imaju sve više problema s refinansiranjem. Osim sektora povezanih s ratom, poput proizvodnje oružja, ruska ekonomija daleko je od ružičastog. Iako kompanije daju sve od sebe kako bi izbegle sankcije, međunarodna trgovina za mnoge od njih postaje značajan problem. Ekonomija je na rubu pregrejavanja, produbljuju se makroekonomske nestabilnosti pa i privatni sektor oseća sve veći pritisak", izjavio je Bartoš Savicki, tržišni analitičar iz Conotoksije, poljske fintech kompanije.

Međutim, moglo bi biti i gore. Režim Vladimira Putina je pod strogim zapadnim trgovinskim ograničenjima, a sekundarne sankcije nametnute su i kompanijama koje posluju s tom zemljom.

A uoči predsedničkih izbora koji se održavaju od 15. do 17. marta, ruski predsednik Rusima je obećao milijarde dolara za unapređenje životnog stila.

Kako prenosi list, nije baš jasno odakle će doći novac za ispunjenje ovih obećanja, ali Putin je predložio izmene poreskog sistema, tj. traži veće poreze od pojedinaca i kompanija s visokim primanjima, što bi moglo staviti još veći pritisak na privatne kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.