Vesti -

Naftni div posrnuo

Državni naftni div Saudijske Arabije Aramco saopštio je o padu dobiti od 25% na 121,3 milijarde dolara u 2023., u odnosu na 161,1 milijardu dolara u 2022.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: shutterstock, Christian Lagerek
Foto: shutterstock, Christian Lagerek

"Međugodišnji pad može se pripisati nižim cenama sirove nafte i prodanim količinama, kao i smanjenim maržama rafiniranja i hemikalija, delimično kompenzovanim smanjenjem proizvodnih naknada tokom godine i nižim porezima na dohodak", rekao je Aramco u izjavi, preneo je SEEbiz.

Aramco je rekao da je ukupni prihod takođe pao za 17% na 440,88 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 535,19 milijardi dolara prošle godine.

Rezultat i dalje predstavlja drugi najveći neto prihod Aramca ikada. Slobodni novčani tok takođe je pao na 101,2 milijarde dolara u 2023, u poređenju sa 148,5 milijardi dolara u 2022.

"Naša otpornost i agilnost doprineli su zdravim novčanim tokovima i visokim nivoima profitabilnosti, uprkos pozadini ekonomskih prepreka”, rekao je izvršni direktor Aramca, Amin Nasser.

Zarada dolazi nakon što je saudijska vlada prenela dodatnih 8% dionica Aramca, vrednih 164 milijarde dolara, na Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF). Yasir Al-Rumayyan je i predsednik Upravnog odbora Aramca i guverner PIF-a.

Prenos deonica na PIF jedna je od najvećih transakcija koje je Aramco preduzeo od uvrštenja na berzu, a omogućiće PIF-u da ima koristi od Aramcove politike isplate mega dividende. PIF je već posedovao 4% Aramca i kontroliše Sanabil, finansijsku investicionu kompaniju, koja takođe posjeduje 4% Aramca.

Aramco je rekao da su ukupne dividende od 97,8 milijardi dolara isplaćene u 2023, što je 30% više u odnosu na 2022. Proglasio je osnovnu dividendu od 20,3 milijarde dolara za četvrti kvartal, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu 2024.

Aramco takođe isplaćuje dividende povezane s učinkom, u vrednosti 10,8 milijardi dolara ove godine. Očekuje se da će celokupna godišnja dividenda povezana s učinkom koja će se isplatiti 2024. iznositi 43,1 milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.