Vesti -

Izbegli recesiju – za dlaku

Japan izbegao tehničku recesiju.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Lemonsoup14
Ilustracija: Shutterstock/Lemonsoup14

Japan je za dlaku izbegao ulazak u tehničku recesiju u drugoj polovini prošle godine, pošto je istočnoazijska zemlja revidirala ekonomske podatke naviše, preokrenuvši kvartalnu kontrakciju u pozitivan rast, podržavajući mogućnost da centralna banka prekine svoju politiku negativnih kamatnih stopa ovog ili sledećeg meseca.

Revidirani podaci pokazuju da se bruto domaći proizvod (BDP) Japana povećao međugodišnje za 0,4 odsto u kvartalu oktobar–decembar, što je bolje od početne procene smanjenja za 0,4 odsto.

Na kvartalnoj osnovi, japanski BDP je porastao za 0,1 odsto, u poređenju sa početnim padom od 0,1 odsto i srednjom prognozom rasta od 0,3 odsto, prenosi portal Biznis.

Ovi podaci znače da je japanska ekonomija – sada četvrta po veličini u svetu iza Nemačke – izbegla tehničku recesiju jer su kompanije trošile na postrojenja i opremu više od očekivanog.

Kapitalni rashodi su porasli za 2,0 odsto, a revizija naviše je usledila usred rastućih tržišnih očekivanja da bi Banka Japana mogla da odbaci negativne kamatne stope već ovog meseca, delimično podstaknuta nedavnim komentarima članova odbora Banke da se Japan kreće ka ciljanoj inflaciji od dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.