Vesti -

Komšije grade dodatni blok u jedinoj nuklearki: U igri američke firme

Sofija -- Bugarska je pokrenula postupak ispitivanja mogućnosti za gradnju novog bloka u jedinoj nuklearnoj elektrani Kozloduj (NPP), izjavio je premijer Bojko Borisov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, cookelma
Foto: Depositphotos, cookelma

Vlada je na lokaciji, na kojoj bi mogla da se gradi nova jedinica, već završila istraživanje o uticaju na životnu sredinu, naveo je Borisov u video-poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk profilu, prenosi portal Seenews.com.

Ministarka energetike Temenuška Petkova predložila je vladi da ovlasti Bugarski energetski holding (BEH) za razgovore sa energetskim kompanijama iz SAD o mogućom opcijama za izgradnju nove jedinice na Kozloduju NPP.

Bugarski premijer je takođe rekao da će taj potencijalni projekat biti u skladu sa dugoročnom strategijom Bugarske za diverzifikaciju energetskih resursa, kao i u skladu sa strategijom EU za postizanje klimatski neutralne proizvodnje energije do 2050. godine i prioritetima Evropskog zelenog plana.

"Projekat će biti realizovan korišćenjem savremene tehnologije, sa američkim reaktorom i gorivom. Na ovaj način postići ćemo stoprocentnu diverzifikaciju", poručio je Borisov u zasebnoj izjavi objavljenoj u utorak na društvenim mrežama.

Nuklearka Kozloduj radi sa dva reaktora ruske proizvodnje, kapaciteta od po 1.000 megavata.

Bugarska je pre pristupanja EU 2007. godine, morala da zatvori četiri starija bloka u toj atomskoj centrali snage od po 440 MW, kao odgovor Sofije na zabrinutost Evropske komisije u pogledu nuklearne bezbednosti, podseća Seenews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.