Zašto nam je potrebno više žena u IT-ju?

Kada se pomenu informacione tehnologije, prvo što pomislite jeste da je to neki dosadni, muški posao. Zamišljate kancelariju punu računara i gomilu muškaraca koji sede za kompjuterom, nešto programiraju dok im lica obasjava crna svetlost ekrana prepunog sitnih slova.

Podeli
Foto: LINK Group
Foto: LINK Group

Uglavnom, izgleda kao mesto na koje ženska noga nije kročila.

Da su to samo predrasude, potvrđuje sve veći broj dama koje svoju budućnost vide u IT sektoru. Njihov procenat je i dalje mali u odnosu na njihove muške kolege, ali se iz godine u godinu povećava.

Žene su sve zainteresovanije za IT

Prvo, trebalo bi naglasiti da raditi u IT-ju ne znači samo sedeti za kompjuterom i programirati. Mnogo je zanimanja u kojima ženska kreativnost i odlučnost mogu doći do izražaja. Zato ne treba da čudi što sve više žena nalazi mesto u industriji web dizajna ili na menadžerskim poslovima u IT biznisu. Osim toga, mnoge dame pokazuju zavidne sposobnosti kada je u pitanju kodiranje i sa uspehom programiraju u nekima od najplaćenijih jezika.

Potrebe tržišta se menjaju, za 15 godina 30 odsto zanimanja koja su danas aktuelna više neće postojati. Digitalizacija je zahvatila sve grane društva, pa je prekvalifikovanje za rad u sektoru informacionih tehnologija i za žene i za muškarce postalo neminovnost.

Prema istraživanjima od 2012. godine do danas, među tinejdžerima je zanimanje za IT poslove poraslo za 10 procenata, a među njima prednjače osobe ženskog pola – njih 17 odsto svoju budućnost vidi u ovoj rastućoj privrednoj grani. Dame biraju školovanje koje će im omogućiti dobro zaposlenje, visoku zaradu i konkurentnost na tržištu.

Žene više ne padaju na priče da je programiranje dosadno i jednolično, da programeri rade po ceo dan pa nemaju vremena za privatni život. I te kako su svesne toga da su upravo programeri ti koji danas najbrže menjaju svet, da je ovo zanimanje koje im pruža finansijsku i svaku drugu nezavisnost, te da više nema oblasti u kojoj informacione tehnologije nisu prisutne.

Statistika i dalje poražavajuća za žene, ali se poboljšava iz dana u dan

Prema brojnim istraživanjima, još uvek postoji velika razlika između broja muškaraca i žena u IT sektoru. Kada su u pitanju informaciono-tehnološke pozicije, Microsoft zapošljava svega 20% žena, dok je taj broj nešto veći u kompanijama Apple, Google i Facebook i iznosi 23%.

Brojne predrasude krive su za ovakve statističke podatke, ali se situacija poboljšava iz dana u dan: iako je ovaj broj i dalje nedopustivo mali, on ipak predstavlja napredak od nekoliko procenata u odnosu na pre dve godine. Velike kompanije sve više veruju rezultatima istraživanja, koja pokazuju da žene u ovim „muškim” poslovima mogu da budu podjednako uspešne kao i muškarci i da iste zadatke mogu da obavljaju potpuno ravnopravno. Veliki problem je i dalje razlika u visini plate, jer su žene za isti posao uglavnom manje plaćene od muškaraca, ali na tom polju nema razlike u odnosu na sve ostale poslovne sfere.

Zašto su dame dragocene za IT sektor?

Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da žene donose odlučujuću razliku u poslovanju IT kompanija:

- timovi sa ravnopravnim brojem muškaraca i žena donose za 73% bolje poslovne odluke;

- šanse za ostvarivanje dodatnog profita rastu za 25% kod timova sastavljenih od muškaraca i žena.

Kompanije u IT-ju postaju sve više svesne toga koliku vrednost imaju žene u njihovim timovima i stoga nastoje da ih zainteresuju za rad u ovoj oblasti.

Foto: LINK Group
Foto: LINK Group

Koja zanimanja biraju žene u IT sektoru?

Žene se mnogo bolje snalaze u poslovima koji imaju veze sa kreativnošću i komunikacijom sa drugim ljudima, tako da dame preuzimaju inicijativu kada je reč o menadžerskim, takozvanim netehničkim pozicijama. Pokreću svoje ili vode IT biznise, ostvaruju se u ulozi project menadžera, drugim rečima, uspešno rade u različitim vrstama online posla.

One žene koje su zainteresovane za računarstvo biraju karijeru kao web ili grafički dizajneri, ali se podjednako dobro snalaze i kao softverski inženjeri.

Jasno je da, kao ni za bilo koju drugu oblast ljudskog rada, ni za poslove u oblasti IT-ja ne postoje nikakve prepreke da bi se njima bavile žene, podjednako uspešno i kvalitetno kao i muškarci.

Sada već možemo reći da su osnove za promenu postavljene i da bi bliska budućnost trebalo da bude mnogo naklonjenija ženama koje odluče da karijere izgrađuju u najperspektivnijoj oblasti današnjice.

Svakako najbolji način da žene programeri, inženjeri softvera ili mrežni administratori dokažu svima da su jednako kvalitetne u tim poslovima kao i njihove muške kolege jeste da se ohrabre za IT obrazovanje koje će im pomoći da izgrade uspešnu karijeru.

Žene za samo godinu dana usvajaju znanja neophodna za IT karijeru

Uz kvalitetno školovanje kakvo je ono koje pruža ITAcademy, žene za svega 12 meseci mogu ovladati znanjima i veštinama neophodnim za započinjanje uspešne IT karijere.

Mogućnost školovanja od kuće ili u učionici, brojni tehnički i IT biznis programi, internacionalna sertifikacija i kompletna podrška u planiranju karijere samo su neki od razloga zbog kojih se sve više dama odlučuje da započne svoju karijeru na ITAcademy.

Postanite deo najperspektivnije oblasti današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.