Pred srpskim IT-jem blistava budućnost: Zašto je sada pravo vreme za karijeru u ovoj oblasti

Osim u sportu, prethodna godina je pokazala da Srbija može da parira velikim evropskim zemljama i u još jednoj oblasti – informacionim tehnologijama. Naime, u 2023. izvoz IKT sektora Srbije premašio je velikih 3,5 milijardi evra.

Podeli
Foto: LinkGroup/Promo
Foto: LinkGroup/Promo

Na suficit koji se ostvaruje u okviru IKT usluga utiče mnogo faktora, a jedan od njih je svakako edukacija. Stoga je sticanje znanja i veština prepoznato kao glavni prioritet kada je reč o daljem razvoju IT sektora. U tom smislu Srbija pruža velike mogućnosti: pored novih instituta, u našoj zemlji se nalaze i razvojni centri pojedinih velikih svetskih kompanija poput Majkrosofta, kao i ugledne privatne akademije.

Kako se može čuti, jedan od ciljeva je da se već do 2027. godine broj zaposlenih u IT-ju poveća za oko 40.000, a izvoz usluga dostigne neverovatnih 10 milijardi evra. Prema tome, svi oni koji razmišljaju o ulasku u ovu profitabilnu oblast trebalo bi da već sada iskoriste neku od brojnih mogućnosti za edukaciju, jer mesta u IT-ju očigledno ima.

Velika šansa za razvoj

Znanja i veštine naših programera, dizajnera, analitičara i softverskih inženjera prepoznati su i veoma cenjeni širom sveta. Naše male, velike i srednje kompanije i IT timovi imaju mogućnost da ravnopravno sa ostalim članicama Evropske unije konkurišu za projekte u okviru programa „Digitalna Evropa”. Evropska unija je za ovu inicijativu odredila 7,5 milijardi evra, a veliki deo te sume mogli bi da iskoriste upravo srpski ajtijevci.

Razvoj Srbije, na osnovu znanja i inovacija, predviđa da će naša zemlja ići u korak sa svetom kada je reč o implementaciji i razvoju novih tehnologija, zbog čega bi IT sektor trebalo da bude jedan od glavnih pokretača napretka srpske ekonomije u naredne tri godine.

Velika važnost ovog sektora i njegova strateška uloga razlozi su zašto je u njemu uvek potreban nov i kvalitetan kadar.

Iskoristite priliku za sticanje znanja

Foto: LinkGroup/Promo
Foto: LinkGroup/Promo

Svi oni koji žele da započnu karijeru u IT sektoru ili razmišljaju o prekvalifikaciji treba da znaju da je ovo vreme u kome se sticanje IT znanja veoma ohrabruje. Osim toga, zahvaljujući modernim kurikulumima, usaglašenim sa svetskim standardima, sada je dovoljno oko godinu dana učenja za ovladavanje osnovama koje će vam omogućiti da započnete rad u IT oblasti.

Svima onima koji žele da postanu pokretačka snaga razvoja i da promene svoju budućnost sa raznih strana omogućeni su brojni podsticaji. Jedan od najvećih dolazi sa ITAcademy, prestižne ustanove za obuku novih stručnjaka za IT. Naime, onima koji odluče da IT znanja i veštine stiču na ovoj instituciji odobrava se popust od čak 1.140 evra.

Sve što je potrebno jeste da izaberete neku od traženih i profitabilnih IT oblasti koja odgovara vašim željama i talentima, a potom da uz iskusne stručnjake započnete školovanje koje se zasniva na praksi i radu na realnim projektima.

Već tokom školovanja na ITAcademy imaćete prilike da iskusite rad za klijente i tako se najbolje pripremite za ono što vas čeka na tržištu rada. Uz internacionalne sertifikate kao što su Microsoft, Adobe, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute i Odeljenje za međunarodne ispite Univerziteta u Kembridžu bićete podjednako spremni za rad u domaćim i stranim kompanijama. A da posao pronađete lako i brzo omogućiće vam Centar za razvoj karijere, koji će vam pomoći da napravite atraktivan CV i spojiti vas sa najpoželjnijim poslodavcima u regionu.

Po svemu sudeći, plan je da se narednih nekoliko godina posveti dodatnom razvoju IT sektora, a neka vaš plan bude da postanete njegov deo. Prijavite se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.