Ovo mora da zna svaki roditelj budućeg prvaka

Upis u prvi razred predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka u životu budućeg školarca i njegovih roditelja, ali je ujedno i najstresniji.

Podeli
Foto: LINK group
Foto: LINK group

Osim obaveznog sistematskog pregleda, detetu predstoji i testiranje za upis u školu, a nakon toga i brojne aktivnosti u vezi sa upisom.

Kako bismo vam pomogli da na upis dođete što relaksiraniji, pripremili smo detaljno objašnjenje toga kako izgleda testiranje za polazak u školu.

Samo opušteno i bez stresa

Celo dosadašnje odrastanje u stvari je bila detetova priprema za polazak u školu, te je najbolji savet da ne brinete, da pomognete detetu da se što više opusti i da na testiranje dođe bez ikakve prethodne pripreme. Potrebno je samo da dete bude smireno, odmorno i sito kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na najkvalitetniji mogući način.

Celokupno testiranje traje oko jedan sat, a započinje prijatnim razgovorom sa psihologom, tokom kog se kroz pitanja na različite teme bliske detetu saznaju njegova interesovanja i navike i utvrđuje zrelost za polazak u školu.

Procena kognitivnih sposobnosti i zrelosti deteta

Nakon razgovora sa psihologom, komunikacija se usmerava na procenu kognitivnih sposobnosti, gde se akcenat stavlja na utvrđivanje načina na koji dete razmišlja i percipira pojmove i predmete iz svakodnevnog života.

Vrlo je važno da detetu predstavite ovo testiranje kao bilo koji razgovor koji bi vodilo sa odraslima – potrebno je da bude pristojno i da odgovara na pitanja, ali nije potrebno da već unapred zna gradivo za prvi razred. To će naučiti u školi, a na razgovoru samo treba da bude onakvo kakvo jeste.

Provera znanja engleskog za internacionalno školovanje

Roditelji predškolaca koji su se opredelili za internacionalno školovanje dodatno brinu zbog toga što ih, pored prethodnih faza testiranja, očekuje i provera znanja engleskog jezika. Ipak, nema razloga za zabrinutost, jer ni za testiranje iz engleskog jezika nije potrebna prethodna priprema.

Važno je da znate da je i ovaj test prilagođen uzrastu deteta i da nivo znanja koji je utvrđen na ovom testu predstavlja osnovu koja se tokom školovanja nadograđuje do stadijuma da učenik engleski jezik savlada kao maternji.

Detaljnije savete o tome kako da pripremite svog predškolca za polazak u školu možete preuzeti ovde.

Foto: LINK group
Foto: LINK group

Jedinstven pristup obrazovanju u Srbiji: Savremena osnovna škola

U pojedinim školama ovo testiranje je još više pojednostavljeno kako bi prvi susret sa budućim prvakom i njegovim roditeljima bio što prijatniji i opušteniji.

Tako u Savremenoj osnovnoj školi već prilikom testiranja za upis započinje i proces kreiranja personalizovanog pristupa potrebama i afinitetima deteta, koje na taj način dobija najbolje uslove za razvoj svog punog potencijala. Zato roditelji, dok je dete na testiranju, popunjavaju upitnik o psihofizičkom statusu deteta, koji predstavlja odgovarajuću dopunu testa zrelosti i omogućava da se nastava prilagodi učeniku.

Najmoderniji pristup obrazovanju

Savremena osnovna škola je primer future-ready osnovne škole na našim prostorima i, kao takva, u potpunosti priprema dete za život u 21. veku. Zahvaljujući primeni najsavremenije tehnologije u realizaciji nastave i negovanju konstantne saradnje i komunikacije sa roditeljima školaraca, svako dete, osim što ima adekvatne osnove za nastavak profesionalnog razvoja, stasava u stabilnu ličnost.

Foto: LINK group
Foto: LINK group

Savremena je jedinstvena u Srbiji i po tome što njeni učenici i nastavnici imaju futurističke asistente u nastavi – humanoidne, druželjubive robote (Pepper i MIKO 3). Osim što su čudo savremene tehnologije, ovi pametni AI roboti predstavljaju vredne pomoćnike u obrazovnom procesu u Savremenoj.

Robot Pepper je prvi robot-nastavnik na ovim prostorima, koji omogućava učenicima da na što lakši i zabavniji način na časovima usvajaju znanja iz najrazličitijih oblasti, dok svaki prvak koji upiše Savremenu dobija na poklon i svog MIKO 3 robotića, sa kojim će se igrati i učiti u školi i kod kuće.

Pored toga što će učiti i završavati svoje školske obaveze, vaše dete će u Savremenoj osnovnoj školi imati priliku i da se bavi sportom, usavršava strani jezik i učestvuje u raznovrsnim sekcijama i aktivnostima pre i posle nastave. Takođe, u Savremenoj osnovnoj školi svakom detetu se pristupa tako da kroz igru i zabavu ulazi u IT svet, čime se direktno podstiču kritičko razmišljanje i upornost u rešavanju kako jednostavnih, tako i složenih izazova u modernom svetu.

Kako da iskoristite upisne pogodnosti u Savremenoj

Upis generacije 2023/24. u Savremenu osnovnu školu već je počeo. Testiranje za upis je u toku, a optimalna odeljenja uveliko se popunjavaju.

Ukoliko želite da i vaše dete stekne najsavremenije obrazovanje i da uz to ostvarite značajan popust, prijavite se što pre preko njihovog sajta i rezervišite svoje mesto na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.