Najperspektivnija IT zanimanja koja možete obavljati i bez fakultetske diplome

Nezapamćen razvoj novih tehnologija, sve šira upotreba veštačke inteligencije i velika potreba za IT stručnjacima doveli su do toga da se i znanja za ulazak u ovu profitabilnu oblast stiču relativno brzo.

Podeli
Foto: LINK group
Foto: LINK group

Tako je veliki broj dobro plaćenih poslova sa dobrim mogućnostima napretka u IT sektoru moguće obavljati bez fakultetske diplome: sve što poslodavci od kandidata očekuju jeste sposobnost da svoje znanje uspešno primene u praksi. To podrazumeva nešto malo iskustva u praktičnom radu, koje se na određenim IT ustanovama stiče već tokom školovanja, dok je plus posedovanje nekih od međunarodno priznatih sertifikata.

Stoga, ukoliko želite da brzo započnete IT karijeru, ova zanimanja trebalo bi da budu u vašem najužem izboru.

1. Software Tester

Mnogi početnici su bez ikakvog predznanja započeli karijeru u IT sektoru kao softver testeri iz prostog razloga: za ovo zanimanje gotovo svako se može obučiti za najviše 12 meseci rada. Čitav posao koji ovi stručnjaci obavljaju sastoji se iz pronalaženja grešaka u različitim programima. Osim što je dobro plaćeno, ovo zanimanje pruža i sjajne osnove za napredak. Tako su mnogi softver testeri s vremenom prešli u programere.

2. Frontend Developer

JavaScript jedan je od programskih jezika koji su lakši za učenje, a frontend programeri upravo pomoću njega vode računa o izgledu veb-sajtova i funkcionalnosti aplikacija. Mnogi IT-jevci počeli su upravo kao frontend developeri, a oni koji su želeli da napreduju lako su posle naučili i druge programske jezike, koji su im omogućili da postanu fullstack programeri.

3. Mobile Developer

Bilo da prave aplikacije za Android ili iOS, mobilni programeri imaju zaista velike mogućnosti da zarade. Već tokom jednogodišnjeg školovanja kandidat bi trebalo da nauči da samostalno pravi aplikacije i da ih ponudi milionima korisnika na Play ili App Storeu.

4. Python Developer

Python se izuzetno lako uči zbog svoje jednostavne strukture i široke zajednice koja i potpunim početnicima omogućava da odmah počnu da rade na open-source projektima. Python programeri prave aplikacije, video-igre i još mnogo toga, zbog čega možete da birate sektore u kojima želite da gradite svoju karijeru.

5. Software Engineer

Jedno od deset najtraženijih zanimanja u svetu istovremeno je i jedno od najplaćenijih u IT industriji. Softverski inženjeri su zaduženi za sve što ima veze sa softverom. Stoga se znanja stiču čitavog života radom na realnim projektima. Međutim, da biste zakoračili u ovu oblast, biće vam dovoljno godinu dana posvećenog školovanja.

Foto: LINK group
Foto: LINK group

6. Web Designer

Kreativci i vizualci koji žele da lepo žive obično postaju veb-dizajneri. Reč je o veoma traženom zanimanju koje pruža bogate opcije za rad u kompaniji ili putem frilens platformi za poslodavce širom sveta.

7. Graphic Designer

Ovo je još jedan od mogućih karijernih puteva za umetnike u IT svetu. Grafički dizajneri su zaduženi za stvaranje vizuelnog identiteta brenda – od logoa, preko bilborda, do ambalaža proizvoda. Kako je danas slika jedno od najefikasnijih sredstava za slanje moćnih poruka, sve više brendova traži kvalitetne grafičke dizajnere.

8. Data Analyst

Osobe koje imaju smisla za detalje i analitičan um često biraju ovo zanimanje. Pretvaranje velike količine podataka u upotrebljive informacije pomoću posebnih alata za obradu razlog je što je ova pozicija veoma cenjena u svakom timu.

9. Digital Marketer

Digitalni marketing je doživeo bum sa razvojem interneta i preti da u potpunosti nadjača tradicionalne načine oglašavanja. Svako ko deo svog dana provodi na pametnom telefonu već ima osnove za ovo zanimanje. Stoga učenje digitalnih alata za marketing i marketinških strategija ne bi trebalo da traje više od 12 meseci.

10. Content Creator

Bez dobrog sadržaja nema ni posete sajtu. Stoga se brendovi trude da kreiraju originalan sadržaj koji će privući potencijalne kupce. Otuda je ovo jedno od najvažnijih zanimanja u okviru IT marketinga, koje podrazumeva znanja iz brojnih drugih oblasti i omogućava bogatu karijeru. Ne gubite vreme, počnite odmah sa sticanjem znanja

Svako od navedenih zanimanja predstavlja dobar izbor za ulazak u IT sferu. Stoga je najbolje da izaberete ono koje najviše odgovara vašim afinitetima i talentima. Ukoliko se posvetite učenju u proverenoj školi, kakva je ITAcademy, možete za godinu dana steći znanja i veštine koji će vam omogućiti da konkurišete za svoj prvi posao.

Nije vam potrebna fakultetska diploma da biste dobro zarađivali, prijavite se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.