Možda se baš u vama krije budući programer? Pogledajte koje osobine imaju najbolji među njima

Iako ste možda očekivali da se ovde radi o osobinama koje se direktno tiču programiranja, najbolje stručnjake iz ove oblasti odlikuju zapravo karakteristike koje posedujemo svi mi.

Podeli
Foto: LINK group
Foto: LINK group

Osobine koje vam predstavljamo su glavni razlog zbog kog se postaje odličan programer, ali ujedno i dokaz da programiranjem mogu da se bave svi. Čak i ako ne posedujete programersko predznanje, potrebno je samo da maksimalno iskoristite one osobine koje već imate i bićete spremni da se bavite ovim najperspektivnijim zanimanjem današnjice.

Odlučnost i rešenost da se bavite ovim poslom

Kad god treba da donesete neku odluku koja će promeniti tok vašeg života, ove osobine su od presudnog značaja za pravljenje prvog koraka. Bez obzira na to da li razmišljate o promeni zanimanja ili se prvi put susrećete sa izborom profesije, vrlo je bitno da znate šta hoćete, zašto nešto hoćete i kako to možete da ostvarite.

Nesigurnost, zbunjenost i dezorijentisanost samo su neka od stanja koja će vas samo dovesti do dvoumljenja i preispitivanja i time usporiti i udaljiti od cilja. Takođe, brojni „saveti” za buduće programere mogu vas pokolebati i naterati da pomislite kako je ovo zanimanje toliko komplikovano da nikada nećete moći da ga savladate. Međutim, sve veći broj programera najbolji je dokaz da ovim poslom može da se bavi svako ko zna šta želi da postigne. Pre nego što se upustite u programersku avanturu, podsetite se zašto ste se opredelili baš za ovo zanimanje. Ne zaboravite da je programiranje oblast u kojoj ima mnogo slobodnih radnih mesta i prilika za odličnu zaradu. Uz sve to, potrebno je da izdvojite manje od godinu dana za školovanje za svoj prvi posao.

Istrajnost – naročito prilikom susreta sa prvim poteškoćama

Nakon što definitivno rešite da se bavite ovim odlično plaćenim zanimanjem i počnete da stičete svoja prva programerska znanja, na ispitu će biti vaša istrajnost. Bez obzira na to da li ste se opredelili za školovanje po tradicionalnom modelu iz učionice ili za online učenje, predznanje vam nije neophodno jer su najtraženiji obrazovni programi prilagođeni različitim nivoima znanja. Ipak, ono što će vam biti naročito potrebno jeste strpljenje, koje će definitivno odrediti granice vašeg dometa.

Foto: Link group
Foto: Link group

Ne postoji uspešan programer koji tokom školovanja nije došao u situaciju da mora pokazati ovu svoju osobinu prilikom susreta sa prvim poteškoćama. Upravo na ovom koraku često se zaustavi veliki broj samoukih koji su rešili da postanu programeri gledajući razne tutorijale na internetu. Iskusni predavači u obrazovnim ustanovama u ovakvim situacijama imaju veliku ulogu, jer znaju kako da motivišu buduće programere i pruže im neophodnu pomoć prilikom prevazilaženja svake prepreke.

Želja za neprestanim usavršavanjem i praćenje novih trendova

Kako biste prešli put od početnika do prvog programerskog posla, potrebno vam je tek nešto manje od godinu dana školovanja po najsavremenijem modelu. Međutim, programiranje je takvo zanimanje da zahteva neprestano usavršavanje i praćenje novih trendova. Ovo svakako nije razlog zbog koga bi trebalo da odustanete.

Kada tokom školovanja savladate praktične programerske veštine i napravite temelj za novu karijeru, vaše dalje usavršavanje je nešto što će se svakodnevno prirodno dešavati. Svaki vaš susret sa problemom zahtevaće od vas da prionete na istraživanje i pronalaženje rešenja. U takvim situacijama programeri najčešće pomoć traže na Googleu, jer svi ti bagovi koji vas budu mučili nekada su stajali na putu i danas iskusnim stručnjacima, koji su pronašli način da izađu na kraj sa njima. Kroz ovakvu potragu za novim trikovima zapravo ćete svakog dana postajati bolji programer, što će se vrlo brzo odraziti i na visinu vaše zarade.

Za manje od 12 meseci budite na korak od prvog programerskog posla

Ukoliko posedujete pomenute osobine i želite da postanete programer, školovanje na ITAcademy vam to omogućava već posle nešto manje od godinu dana. Osim praktičnih znanja, na ovoj obrazovnoj ustanovi imaćete priliku da steknete i priznate međunarodne sertifikate, koji će vas približiti prvom poslu. Izaberite oblast programiranja koja vas najviše zanima i što pre započnite svoje usavršavanje uz pomoć iskusnih predavača u moderno opremljenim prostorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.