Verovali ili ne: Sudbina legendarnog Tetrisa se "kroji" u Srbiji

Za Tetris svi znamo, ali šta ako bismo vam rekli da jedna verzija ove vanvremenske igre već nekoliko godina "stanuje" kod nas? Kako je došlo do toga da se sudbina Tetrisa "kroji" u Srbiji, za B92.net govori Nikola Mitić, generalni menadžer u kompaniji Playstudios Europe.

Izvor: Jovan Đurić
Podeli
Foto: Playstudios Europe/Promo
Foto: Playstudios Europe/Promo

Prva verzija Tetrisa napravljena je 6. juna 1984. godine, a napravio ju je ruski naučnik Aleksej Pažitnov za računar Elektronika 60. Prema podacima koje je objavio The Tetris Company, od tada je ova kultna igra prodata u više od 520 miliona primeraka.

Sedam oblika i jedna dobra ideja - to je bilo dovoljno za početak video-igre koja je do sada osvojila srca stotina miliona ljudi. Sigurni smo da ste je i vi nekada igrali, ili to činite i dalje na mobilnim telefonima, makar da vam brže prođe put u gradskom prevozu.

U novembru 2021. godine, kompanija Playstudios inc. iz Amerike, kompanija kojoj inače i Playstudios Europe iz Beograda pripada, dobila je licencu za kultnu Tetris franšizu za mobilne uređaje Apple Arcade i za Facebook Messenger instant platformu za igre, objašnjava Mitić.

"Ove godine, 15. novembra, objavili smo da smo produžili ekskluzivni dogovor za licencu sa kompanijom Tetris u narednih osam godina", dodje Mitić, ističući da je Tetris rangiran među najboljim igrama svih vremena, pa je istovremeno i jedan od najpoznatijih brendova u Playstudios portfoliju.

Na pitanje kolika je odgovornost, s obzirom na to da je ipak u pitanju kultni naslov, Mitić kaže da je studio u Beogradu među dva najveća razvojna centra Playstudios mreže, i da je, zbog toga, veliki deo njihovog tima posvećen radu na Tetrisu.

"Zaista smo jako ponosni što smo deo razvoja Tetris igre. Razumemo koliki je kulturni značaj Tetrisa i gde je njegovo mesto u istoriji razvoja igara uopšte", istakao je Mitić.

Pitali smo ga i na kojim delovima igre tačno rade, kao i šta im predstavlja najveći izazov.

"Naš glavni fokus je istraživanje i razvoj, i vrlo smo entuzijastični zbog činjenice da donosimo inovacije u Tetris verziju za mobilne telefone. Smatramo da je najveći izazov, ali i najveća prilika to što možemo da osvojimo srca i umove različitih generacija igrača", dodaje Mitić.

Tetris puni 40 godina

Foto: Playstudios Europe/Promo
Foto: Playstudios Europe/Promo

Igra je dobila ime Tetris jer se svi blokovi sastoje od četiri kockice, različito raspoređene (tetra=četiri). Blokovi dolaze u sedam oblika, a u zvaničnim uputstvima zovu se: I, J, L, O, S, T i Z, jer liče na ova slova. Među njima, blok I je "najjači", jer jedini može ukloniti četiri reda odjednom.

Tetris će sledeće, 2024, obeležiti 40 godina postojanja, a Mitić kaže da se igra pozicionira "kao svedočanstvo koje odoleva vremenu i konstantno uspeva da nas privoli da igramo".

"Ono što ga čini zaista izvanrednim je njegova univerzalnost za koju najrazličitija demografija, godine, lokacija ili interesovanja nisu prepreka. Bilo da se radi o užurbanim svetskim centrima ili drugim mestima, Tetris je postao sila koja ujedinjuje i spaja milione igrača širom planete", naveo je Mitić.

Za kraj, pitali smo ga kakve sve inovacije smo dobili, a kakve bismo mogli da očekujemo u Tetris Mobile svetu u bliskoj budućnosti.

"U 2023. godini, predstavili smo myVIP program svetu Tetrisa i to je se poklopilo sa dugo očekivanim objavljivanjem filma Tetris u produkciji AppleTV", navodi on, dodajući da je kroz taj program igrači mogu da dobiju ekskluzivne benefite i nagrade, poput korišćenja programa lojalnosti.

"Dok razmišljamo o svemu što smo dostigli razvijajući Tetris, uzbuđeni smo što možemo da podelimo da nas u narednom periodu očekuje mnogo zanimljivih stvari. Tetris nasleđe nastavlja da se razvija, a mi ne možemo da dočekamo da obeležimo ovo sjajno iskustvo sa posvećenim igračima i fanovima Tetrisa", zaključuje Mitić za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.