JMBG na izvol'te [podcast]

Spisak načina na koje možete ostati bez privatnosti svog jedinstvenog matičnog broja bogatiji je za još jednog, ozbiljnog člana.

Podeli
Foto: B92/Ivan Jelić
Foto: B92/Ivan Jelić

Priča o problematici ličnih podataka u digitalnim zelenim sertifikatima koju je nedavno objavio BBC News na srpskom, odvela nas je u šumu u kojoj smo poterali zeca, a isterali vuka. Uprkos tome što je JMBG uklonjen sa javnog dela sertifikata, ipak je i dalje njegov neodvojiv deo, skriven tako da ga je lako otkriti.

Da ovo ne bude epizoda samo teških tema možemo zahvaliti ovogodišnjem CES-u koji ne da nije propao, već je bio i zanimljiv. U mnoštvu tehnologija, uređaja i čipova, razvija se budućnost jedne industrije za koju i dalje vezujemo veštine koje tehnologija polako ali sigurno prevazilazi.

Apple je postavio novi rekord, a u ovoj epizodi pokazali smo da odlično baratamo brojevima, kako na srpskom, tako i na engleskom. Naši brojevi za 2021. su sjajni, pa vam se zahvaljujemo na našoj najboljoj godini koja ne bi bila moguća bez vas.

Hvala na svim, pa i ovom slušanju!

Pretplatite se na Tehnopolis Podcast u vašem omiljenom programu za slušanje podcasta, pratite nas na Twitteru (Aleksandar, Ivan) i Mastodonu, Apple Podcastsu, Google Podcastsu, Deezeru, Pocket Castsu, TuneInu, YouTubeu, ocenite nas u Apple Podcastsu ili gde god nas slušate, ostavite komentar, pišite nam i pomozite nam da budemo još bolji.

Korona virus, Srbija i zaštita podataka: BBC istražuje - zašto su kovid redari, ni krivi ni dužni, imali pristup ličnim podacima građana - https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy=2021&mm=12&dd=31&nav_id=2081039

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.