Microsoft privremeno blokiran, čeka se odluka

EU je dala palac gore Microsoftovom preuzimanju Activisiona, a sada se čeka odluka američkih regulatora.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: Koshiro K / Shutterstock.com
Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Iako je Microsoft još prošle godine najavio preuzimanje Activision Blizzarda, ova akvizicija teška čak 69 milijardi dolara (najveća u istoriji gejming industrije) još nije sprovedena u delo.

Ovo preuzimanje proučavaju regulatori širom sveta i sprovode istrage kako bi zaključili da li će ona uticati na smanjenje konkurentnosti na tržištu video igara.

Evropski regulatori nedavno su dali pozitivnu ocenu akvizicije, pri čemu su naveli kako će se tom akvizicijom u osnovi poboljšati uslovi za cloud streaming. S druge strane Atlantika i dalje još nema dobrih vesti za Microsoft, pa su američki regulatori od suda zatražili i dobili privremeno blokiranje akvizicije.

Iz FTC-a smatraju da bi, ako Activision postane deo Microsofta, zaista moglo doći do pada konkurentnosti na ovom tržištu. Dok ne istraže čitav slučaj, sud na kojem se raspravlja o preuzimanju doneo je odluku da je najbolje da se, do konačne odluke, zadrži status quo, što znači privremena blokada akvizicije.

Problem za FTC leži u činjenici što bi, kako smatraju u ovoj organizaciji, Microsoftov Xbox mogao dobiti ekskluzivno pravo na igre Activision Blizzarda, što će negativno uticati na Sony i Nintendo na kojima te igre možda više ne bi bile dostupne.

Iz Microsofta mesecima govore suprotno, pa su čak potpisali i desetogodišnji ugovor o partnerstvu s Nintendom, a isti su ponudili i kompaniji Sony, pa bi prema tom ugovoru sve nove igre Activisiona (uključujući i Call of Duty) bile dostupne i na njihovim konzolama.

Predsednik Microsofta Bred Smit kaže da su zadovoljni što su dobili priliku da predstave svoj slučaj pred federalnim sudom i veruju da će ubrzavanje legalnog procesa u SAD-u dovesti do boljeg izbora i veće konkurentnosti na tržištu.

Inače, SAD nije jedino tržište na kojem Microsoft ima problema jer je akvizicija trenutno blokirana i u Velikoj Britaniji. Što se SAD-a tiče, Microsoft i Activision moraju sudu da predstave argumente s kojima bi trebalo da dokažu da preuzimanje neće negativno uticati na konkurenciju i tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.