Istorija - Eurobasket 2022 -

Sumrak u jugoslovenskom finalu (2017)

Nakon neuspeha dve godine ranije, Srbija je na Evrobasket 2017. stigla kao glavni favorit za osvajanje.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mesto i vreme održavanja:
Istanbul, Helsinki, Tel Aviv, Kluž
31. avgust - 17. septembar 2017.

Iako oslabljena neigranjem Nikole Jokića, Nemanje Bjelice, Nikole Milutinova, Miloša Teodosića i Nikole Kalinića, i dalje je na papiru imala najjači tim na prvenstvu.

Tim je predvodio Bogdan Bogdanović sa 20,4 poena po meču, uz sjajnu podršku Marjanovića, Mačvana i Lučića.

Finale: Srbija – Slovenija 85:93

Finalni poredak: Slovenija, Srbija, Španija, Rusija, Letonija, Nemačka, Italija, Grčka, Litvanija, Hrvatska, Finska, Francuska, Crna Gora, Turska, Ukrajina, Mađarska, Gruzija, Poljska, Belgija, Češka, Izrael, Velika Britanija, Rumunija, Island

MVP: Goran Dragić (Slovenija)

Najbolji strelac: Aleksej Šved (24,3 poena po meču)

Sastav Srbije: Mačvan, Bogdanović, Lučić, Milosavljević, Birčević, Štimac, Lazić, Micić, Gudurić, Jović, Kuzmić, Marjanović

Da je Srbija prvi favorit potvrdila je i grupna faza u kojoj su "orlovi" osvojili tešku grupu sa Letonijom, Turskom, Rusijom, Velikom Britanijom i Belgijom sa četiri pobede uz jedan poraz, od "Zbornaje".

U nokaut fazi tim Aleksandra Đorđevića je teže nego što se očekivalo "slomio" Mađarsku 86:78, ali je snagu pokazao u četvrtfinalu protiv Italij esa 83:67.

Usledilo je polufinale i revanš Rusima sa 87:79 za plasman u finale protiv Slovenije.

Posle žestoke borbe u Sinan Erdem Domu, Slovenci su zahvaljujući sjajnom šutu za tri poena na kraju iznenadili "orlove" i Evropu osvojivši zlato predvođeni Goranom Dragićem i Lukom Dončićem na parketu, a Igorom Kokoškovom sa klupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.