Istorija - Eurobasket 2022 -

Pola koša uništilo moral (2011)

Poput prethodnog Evrobasketa, i ovaj je protekao u znaku dominacije reprezentacije Španije, koja je uspela da odbrani titulu šampiona Evrope.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mesto i vreme održavanja:
Viljnus, Šaulaj, Klajpeda, Kaunas, Alitus, Panevežis
31. avgust - 8. septembar.

"Crvena furija" je pohod ka tronu startovala iz grupe A, gde je poražena samo od reprezentacije Turske, dok je domaćin, Litvanija, savladan sa čak 12 poena razlike.

U drugoj fazi, Navaro i drugovi, susreli su se sa reprezentacijom Srbije, koja je kroz početnu grupu B takođe prošla sa samo jednim neuspehom, zabeleženim u duelu sa Francuskom nakon produžetaka (97:96).

Finale: Španija – Francuska 98:85

Poredak: Španija, Francuska, Rusija, Makedonija, Litvanija, Grčka, Slovenija, Srbija, Nemačka, Finska, Turska, Gruzija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Izrael, Ukrajina, Hrvatska, Poljska, Italija, Crna Gora, Letonija, Belgija, Portugal.

Taj nesrećni poraz je presudno uticao na dalje partije izabranika selektora Dušana Ivkovića, koji su u novoformiranoj grupi E čak tri puta poraženi, a jedini košarkaši koji nisu podlegli pritisku bili su kapiten Nenad Krstić i plejmejker Miloš Teodosić.

Bez obzira na pad forme, 'Orlovi' su uspeli da se plasiraju u eliminacionu fazu, ali su poklekli već na prvoj prepreci.

Andrej Kirilenko i reprezentacija Rusije bili su prejaki za mladi tim Srbije i na taj način se revanširali za poraz dve godine ranije u Poljskoj.

MVP: Huan Karlos Navaro (Španija)

Najbolji strelac: Bo Mekejleb (Makedonija), 235 poena (21,4 po utakmici)

Sastav Srbije: Teodosić (124), Tepić (66), Rašić (33), Paunić (15), Bjelica (37), Marković (35), Savanović (147), Kešelj (100), Krstić (155), Perović (65), Marjanović (2), Mačvan (81).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.