Istorija - Eurobasket 2022 -

Trojka vrednija od zlata (1997)

Na 30. jubilarnom Evropskom prvenstvu, prekinut je dugi niz od 20 uzastopnih pobeda "plavih" na kontinentalnim šampionatima, ali se "zlatni" niz nastavio.

Podeli
Foto: EPA/Srdjan_Suki
Foto: EPA/Srdjan_Suki

Mesto i vreme održavanja:
Đirona, Badalona i Barselona
24. jun - 6. jul 1997. godine

Prvi put posle deset godina u reprezentaciji nije bilo Žarka Paspalja i Vlada Divca, a na klupi nacionalne selekcije Dušana Ivkovića zamenio je Željko Obradović.

Duda je ostao u funkciji selektora i savetnika u stručnom štabu, ali je utakmice vodio njegov dotadašnji pomoćnik.

Jugoslavija je poražena od Italije već u drugom meču na turniru, a na ivici "ponora" našla se u meču protiv Hrvatske.

Finale: Jugoslavija – Italija 61:49

Poredak: Jugoslavija, Italija, Rusija, Grčka, Španija, Litvanija, Poljska, Turska, Izrael, Francuska, Hrvatska, Nemačka, Ukrajina, Slovenija, BiH, Letonija

MVP: Aleksandar Đorđević (Jugoslavija)

Najbolji strelac: Kataš (Izrael) 176 poena (22,0 po utakmici)

Rezultati "plavih": Poljska (104:76), Italija (69:74), Letonija (108:89), Nemačka (88:73), Hrvatska (64:62), Španija (79:70), Litvanija (75:60), Grčka (88:80), Italija (61:49)

Sastav SRJ:: Aleksandar Đorđević (113), Željko Rebrača (100), Dejan Bodiroga (97), Predrag Danilović (90), Nikola Lončar (58), Milenko Topić (52), Nikola Bulatović (51), Zoran Savić (51), Saša Obradović (46), Dejan Tomašević (36), Miroslav Berić (32), Miroslav Radošević (10). Trener: Željko Obradović

Utakmica koja je trebalo da bude odigrana dve godine ranije, došla je na red u Španiji, ali su ekipe bile u znatno izmenjenim sastavima. Pogotovo, Hrvatska, koja sa mladim timom nije imala šta da izgubi u duelu sa zvaničnim šampionom Evrope.

"Plavi" su igrali loše većim delom susreta i četiri sekunde pre kraja došli u gotovo bezizlaznu situaciju. Slaven Rimac relazovao je sva tri slobodna bacanja posle prekršaja Saše Obradovića i doneo Hrvatima prednost 62:61.

Verovatno je u tom trenutku ceo svet znao da će loptu uzeti Aleksandar Đorđević, što se i dogodilo. Novopromovisani kapiten "plavih" ponovio je nešto što je već učinio pet godina ranije, kada je Partizanu doneo jedinu titulu klupskog prvaka u istoriji, ovaj put u još kraćem vremenskom intervalu i definitivno iz teže situacije.

Rimac je odigrao odbranu na granici faula, zaista učinio sve, ali je Đorđević, preko ruke, a kasnije je utvrđeno i iz situacije u kojoj apsolutno nije video obruč, ubacio trojku "bez koske" i doveo sve Jugoslovene do delirijuma.

Tih 64:62 bili su "doping" koji je bio potreban našem timu, suočenom sa mnogobrojnim povredama. Više nije bilo ekipe koja bi mogla da zaustavi "plave".

Dvojica lidera Đorđević i Danilović, stisli su zube u polufinalu i finalu, i pod injekcijama doveli tim do sedmog evropskog zlata. U samom finalu, Italijani nijednog trenutka nisu bili ni blizu trijumfa.

"Plavi" su odigrali odbranu za pamćenje, dozvolili svega 49 poena "azurima", a mnogima će u sećanju ostati i grub faul Zorana Savića na glavnom igraču Italije Gregoru Fućki, na samom početku meča.

Rezultat: Fućka je ceo meč bio indisponiran, a penale je šutirao ispod 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.