Istorija - Eurobasket 2022 -

Bogovi sa Akropolja (1995)

Nova jugoslovenska reprezentacija na velika vrata vratila se na evropsku scenu i samo nastavila tamo gde je selekcija bivše SFRJ stala.

Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©

Mesto i vreme održavanja:
Atina
21. jun - 2. jul 1995. godine

Predvođeni novim kapitenom Žarkom Paspaljem, i tada već iskusnim Vladom Divcem, Aleksandrom Đorđevićem, Predragom Danilovićem i Zoranom Savićem, "plavi" su upravo u Atini, kao i osam godina ranije, počeli da stvaraju tim, koji će uz izuzetak OI u Sidneju 2000. godine, osvajati medalje na svim velikim takmičenjima do danas – i to mahom zlatne.

Do završnog turnira, zbog prethodnih sankcija UN, koje su bile na snazi čitave tri godine, naša reprezentacija stigla je preko kvalifikacija u Sofiji, na kojima su "plavi" uz mnogo problema i tek posle produžetka, na startu uspeli da pobede domaću selekciju.

Finale: Jugoslavija – Litvanija 96:90

Poredak: Jugoslavija, Litvanija, Hrvatska, Grčka, Italija, Španija, Rusija, Francuska, Izrael, Nemačka, Švedska, Slovenija, Turska, Finska

MVP: Marčuljonis (Litvanija)

Najbolji strelac: Marčuljonis (Litvanija) 180 poena (22,5 po utakmici)

Rezultati "plavih": Grčka (84:80), Litvanija (70:61), Italija (87:74), Švedska (85:58), Izrael (72:59), Nemačka (92:79), Francuska (104:86), Grčka (60:52), Litvanija (96:90)

Sastav SRJ: Predrag Danilović (157), Aleksandar Đorđević (134), Dejan Bodiroga (108), Vlade Divac (81), Žarko Paspalj (72), Saša Obradović (57), Željko Rebrača (43), Zoran Savić (42), Miroslav Berić (29), Dejan Koturović (13), Dejan Tomašević (10), Zoran Sretenović (4). Trener: Dušan Ivković.

Bez obzira na to, pred početak šampionata svi su očekivali i nadali se velikom finalu u kome bi se sastali Jugoslavija i Hrvatska.

Sve je i išlo u tom pravcu do polufinala, kada su Litvanci uspeli da pobede Kukoča, Rađu i ostale, i tako se izbore za mogućnost da se revanširaju "plavima" zbog relativno lakog poraza u grupi.

Sjajan Litvanski tim predvođen Marčuljonisom, Sabonisom i novom zvezdom Karnišovasom, igrao je zaista izvanredno, vršio pritisak na sudije, u jednom trenutku čak pretio napuštanjem parketa, i vrlo verovatno da bi osvojio zlatnu medalju – da u jugoslovenmskoj reprezentaciji nije igrao Aleksandar Đorđević.

Sale je u toj utakmici pomerio granice, kada je reč o finalnim mečevima na Evropskim šampionatima.

"Rešetao" je koš Litvanaca iz svih pozicija, postigao neverovatnih 9 trojki iz 12 pokušaja i završio utakmicu sa 41 poenom!

No, i pored toga, u prvoj petorci šampionata, nije bilo mesta ni za njega, ni za bilo kog drugog igrača iz "plavog" tima. Sabonisu i Marčuljonisu, pridružili su se Kukoč, Komazec i Ereros, dok su Đorđević, Danilović i debitant Bodiroga, završili u drugom All-Star timu.

Dušan Ivković treći put zaredom doveo je svoj tim do titule prvaka Evrope bez ijedne izgubljene utakmice.

Ostaće zabeležen i skandal prilikom dodele medalja, kada je Hrvatska reprezentacija primila bronzane medalje, sačekala da Litvanci dobiju srebrne, a onda, kada su "plavi" krenuli da se popnu na najviše postolje, napustila svečanu ceremoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.