Istorija - Eurobasket 2022 -

Minus 30 koje smo svi zaboravili (2013)

Reprezentacija Francuske osvojila je prvu titulu u istoriji trijumfom na Evropskom prvenstvu koje je 2013. odigrano u Sloveniji.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Trikolori" su apsolutno zasluženo došli do krova ‘Starog kontinenta’, a predvodio ih je fantastični Toni Parker.

Francuska se u preliminarnoj fazi takmičila u grupi A, koju je završila na čelu, sa četiri pobede i jednim porazom.

Mesto i vreme održavanja:
Ljubljana, Jesenice, Koper, Celje
4-22. septembar 2013.


Finale
: Francuska – Litvanija 80:66

Finalni poredak: Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Srbija, Italija, Finska, Belgija, Grčka, Letonija, Bosna i Hercegovina, Češka, Velika Britanija, Švedska, Nemačka, Crna Gora, Gruzija, Turska, Makedonija, Izrael, Rusija, Poljska.

MVP: Toni Parker (Francuska)

Najbolji strelac: Toni Parker (Francuska) 209 poena (19,0 po utakmici)

Sastav Srbije: Nedović (98), Nemanja Krstić (10), Micić (48), Bogdanović (103), Bjelica (110), Marković (66), Kalinić (31), Gagić (39), Nenad Krstić (154), Anđušić (41), Katić (83), Štimac (26).

Jedini poraz doživela je u prvom kolu, od Nemačke, koja je iznenađujuće takmičenje završila u grupi, a potom su redom padali Velika Britanija, Izrael, Ukrajina i Belgija.

‘Trikolori’ nisu briljirali u drugoj fazi, pošto su pobedili samo Letoniju, a izgubili od Litvanije i Srbije, pa su sa treće pozicije otišli u četvrtfinalu, što im se isplatilo.

Izabranici Dušana Ivkovića su završili na čelu grupe E, ali ih je u borbi za polufinale eliminisala Španija, deklasiravši ih sa 90:60.

Francuska je imala relativno lak posao protiv domaćina, protiv kojih je slavila sa 72:62, da bi potom slavili i protiv branioca titule Španije sa 75:72.

U velikom finalu, Parker i njegovi saigrači su demonstrirali silu pobedivši Litvaniju sa 77:62. U borbi za treće mesto Španija je bila ubedljiva protiv Hrvatske sa 92:66.

Reprezentacija Srbije je na kraju zauzela sedmo mesto na Evropskom prvenstvu i tako se plasirala na Svetsko prvenstvo u Španiji naredne godine.

U prvoj utakmici doigravanja od petog do osmog mesta bolja od naše reprezentacije je bila Slovenija sa 92:74, a potom je u borbi za sedmo mesto pobedila Italiju sa 76:64.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.