Istorija - Eurobasket 2022 -

Jedan promašaj nas koštao medalje (2015)

Po prvi put u istoriji, Evropsko prvenstvo igrano je u četiri različite države, s tim što se završnica odigravala u Francuskoj, Lilu.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U ovakvom rasporedu snaga selekcija Španije došla je do treće titule šampiona Evrope pobedom u finalu nad selekcijom Litvanije.

Predvođena selektorom Skarijolom i Pau Gasolom "Crvena furija" je u eliminacionoj fazi odigrala najbolje i zasluženo došla do vrha Evrope.

Mesto i vreme održavanja:
Lil, Monpelje, Zagreb, Berlin Riga
5-20. septembar 2015. godine


Finale:
Španija – Litvanija 80:63

Finalni poredak: Španija, Litvanija, Francuska, Srbija, Grčka, Italija, Češka, Letonija, Hrvatska, Izrael, Poljska, Belgija, Turska, Gruzija, Finska, Rusija, Nemačka, Makedonija, Estonija, Holandija, Ukrajina, BiH, Island.

MVP: Pau Gasol (Španija)

Najbolji strelac: Pau Gasol (25,6p)

Sastav Srbije (br. poena u zagradi): Teodosić (106), Simonović (18), Kuzmić (28), Bogdanović (80), Bjelica (125), Marković (46), Kalinić (52), Nedović (76), Milosavljević (12), Raduljica (122), Erceg (75), Milutinov (8).

Španci su se nalazili upravo u grupi sa Srbijom sa kojom se i sastala u prvom meču na šampionatu.

Izabranici Aleksandra Đorđevića jasno su stavili do znanja ljutom rivalu ko im je glavni protivnik, s obzirom da smo dobili taj meč sa 80:70.

Ekipa Serđa Skariola odigrala je veoma promeljivo u grupi pošto je zabeležila tri pobede i dva poraza, pa se u osimini finala sastala sa Poljskom.

Nju su lako pobedili, a onda su usledila dva trilera, prvo sa Grčkom, a potom i sa Francuskom. Španija je dobila tesno oba meča, a onda je u finalu relativno lako pobedila Litvaniju.

Kada je reč o našoj selekciji sve je išlo ka toma da ćemo gotovo sigurno uzeti medalju.

U grupi "smrti" smo čisitili sve redom i završili taj deo faze bez poraza. Potom su pobeđene Finska i Češka u nokautu i usledilo je polufinale sa Litvanijom.

Litvanci su bili na pragu poraza u četvrtfinalu, ali su se izvukli protiv Italije i onda uz dosta sreće dobili našu selekciju. Videli smo veoma jaku fizičku igru, a upravo smo to i očekivali od Litvanije.

Nije viđena lepa košarka i to je išlo u prilog našem rivalu. Na kraju, Srbija je imala priliku za pobedu, ali Bogdanović nije uspeo da pogodi.

U meču za bronzu, naša selekcija poražena je od Francuske pa smo morali da se zadovoljimo četvrtim mestom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.