Kec o Melburnu - Australian Open 2021 -

Novak i Medvedev – dan velikog obračuna

Novak Đoković i Danil Medvedev od 9.30 časova igraju finalni meč na 109. po redu Australijan openu.

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Đoković Medvedev

33 Godine 25
1 ATP Lista 4
4 Skor 3
81 Titule 9
17 Grend slemovi 0
8 Titule u Melburnu 0
302-45 Grend slem skor 31-15
942-192 Skor u karijeri 170-86
81-8 Skor u Melburnu 13-4
612-114 Skor na hardu 142-56
33-10 Skor u 5 setova 1-6

Sve karte su otvorene, rivali se odlično poznaju i ostaje nam samo da uživamo u završnom činu jednog, po mnogo čemu, neobičnog turnira u Melburnu.

Neobičnog, ako se pogledaju okolnosti koje su mu prethodile i u kojima je nekako održan, po svemu drugom, barem što se tenisa tiče, sve je, manje-više u krugu očekivanja.

Novak je, standardno, u svojoj šampionskoj superpoziciji – igra za produžetak australijskog rekorda, u svom devetom finalu na ovom takmičenju, sa stopostotnim učinkom u finalima do sada od 8-0.

Dakle, na svojoj je zemlji, čvrst, siguran, samouveren da će i ovaj dvonedeljni ciklus u Melburn parku završiti onako kako je navikao i sebe i sve nas.

Daleko je iskusniji u odnosu na protivnika, od kog je stariji osam godina i po mnogo čemu drugom ispred – ovo mu je 28. grend slem finale, Medvedevu tek drugo i on je taj koji će u svojoj 25. godini pokušati da osvoji grend slem prvenac.

Kada se pogleda poslednjih deset šampiona turnira „velike četvorke“, u taj duopol Đoković (pet titula) i Nadal (četiri), uspeo je jesenas u Njujorku jedino da se umeša Dominik Tim.

Dakle, Medvedev u meč možda ulazi sa ogromnim samopouzdanjem i dosta rasterećen jer ne brani ništa, ali za njega će to ipak biti poprilično nepoznat teren.

Istina, iskustvo iz onog izuzetno dobrog finala US Opena 2019. sa Nadalom u Njujorku, svakako će mu biti izvor inspiracije, a posebno i zbog toga što je kao igrač u protekle dve godine dodatno sazreo i napredovao.

Forma

Foto:  EPA-EFE/DAVE HUNT
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Medvedev je došao do tog nivoa da ima 20 pobeda u nizu od novembra do danas, a upisao je u tom segmentu čak 11 pobeda nad igračima iz Top 10.

To je drugi najbolji niz rezultata, posle onog Novakovog koji se protezao od kraja 2019. do avgusta prošle godine kada je vezao bez poraza čak 29 mečeva.

Generalno, teško je oteti se utisku da ovo finale igraju trenutno dva najspremnija igrača, oni koji su u najboljem ritmu i formi i sve to obećava izuzetan spektakl u Rod Lejver areni, mestu koje je Đokoviću od 2008. do danas pružilo toliko lepih trenutaka.

Iako je uoči svakog finala nezahvalno prognozirati šta može da se dogodi, jer je tenis, pre svega, igra trenutka, inspiracije, nadmetanje u kojem i naizgled najsitniji detalj može da prelomi pobednika, Novak je ipak u određenoj prednosti.

Matematičari i statističari su izvukli sve moguće podatke, relevantne ili ne, kako za koga, ali sve će zavisiti i od toga koju taktiku izaberu jedan ili drugi.

I jedan i drugi su neporaženi od starta godine, Medvedev ima skor 10-0, Novak 8-0, prosto jer je igrao i koji meč manje na ATP kupu, koji je Rusija predvođena Danilom, osvojila uoči početka ovog turnira.

Šta još kažu brojke?

Ovo je šesti sudar prvog i četvrtog nosioca u grend slem finalima u Open eri i prvi put na Australijan openu. U pet prethodnih duela, prvi nosilac je pobeđivao četiri puta, četvrti samo jednom.

Pobedi li Novak danas, biće to 20. put u Open eri da je prvi nosilac osvojio titulu. Podsećanja radi, Novak je u Melburnu kao broj jedan pobeđivao 2012, 2016. i 2019. godine.

Medvedev pokušava da postane tek šesti četvrti nosilac šampion Melburna u open eri i prvi posle Marata Safina 2005. koji je tada bio baš četvrti favorit.

Statistika kaže i to da ukoliko pobedi Novak, to će biti 15. put u Open eri da neki igrač uspešno odbrani titulu.

Novak takođe ima šansu da peti put odbrani pehar u Melburnu, pošto je to već uradio 2011-13 (dva puta), 2015-16 i 2019-20.

Takođe, ima priliku da drugi put uspe da veže tri uzastopne krune na ovim terenima pošto je to prvi put učinio od 2011. do 2013.

Samo su Džek Kroford (1931-33) sa tri u nizu i Roj Emerson (1963-67) sa pet u nizu, uspeli pre njega da imaju tako strašan niz na Ozi openu.

I još nešto, Novak bi devetom titulom pobegao najbližem aktivnom pratiocu, Rodžeru Federeru za tri pehara, pošto je Švajcarac na istom mestu trijumfovao šest puta.

Prethodni tragovi

Ono što je svakako interesantno je i skor među njima, 4-3 u korist Đokovića, ali u poslednja četiri meča, tri puta je slavio Medvedev.

Prošli meč igrali su u novembru na ATP tur finalu u Londonu, na kom je Rus i trijumfovao, a Novaka je pobedio sa 6:3, 6:3.

Ipak, Đoković je sada u daleko boljoj formi i svakako da ne treba mnogo čitati iz tog rezultata.

Interesantan podatak je i to da je ta pobeda Medvedeva bila jedina koja je zabeležena u dva seta u ta četiri meča, što jasno govori koliko su njihovi mečevi puni neizvesnosti i preokreta.

Ono što je takođe važno je i činjenica da su se na ovom turniru sastali pre dve godine, u osmini finala kada je Đoković pobedio sa 6:4, 6:7 (5), 6:2, 6:3.

I taj meč je bio vrlo interesantan, ali je Novak u njemu nametnuo svoj šampionski stav, posebno u dva poslednja seta kada je u potpunosti slomio ritam igre protivnika.

Takođe je zanimljivo da će im ovo biti prvi okršaj u jednom finalu, tako da će nervi igrati veoma značajnu ulogu i biti na velikom testu.

Kako igrati, šta može da odluči?

Kada je reč o onome što ćemo verovatno gledati, jasno je da će i sam faktor podloge ovog puta imati značajan uticaj.

Novak, verovali ili ne, ima rekordan turnir po broju as servisa (čak 100), što svedoči o tome da mu je ovogodišnji Australijan open, nikad brži, poprilično dobro legao.

Što više bude imao lakih poena na servis, ili u tri do četiri udarca, biće mu lakše, mada je i Medvedev sa 73 as servisa do sada pokazao zavidnu moć servisa.

Drugo, Novak će biti verovatno bliži tome da igra kraće poene i rešava ih u 3-4 udarca, mada će mu za uspeh sa “zidom” od protivnika sa druge strane, momkom koji kao i on sve vraća, biti potrebno mnogo strpljenja u građenju poena.

Novak je na prethodnom meču u Melburnu, veoma lepo otvarao teren menjanjem ritma u poenima, slanjem protivnika iz jedne u drugu stranu, a svakako da će značajno biti i to koliko će biti efikasan na mreži.

Varijacije u igri, raznovrsnost u osmišljavanju poena, biće svakako ključ da se razgradi igra Medvedeva koji voli kada je u određenom ritmu udaraca, kada može da prebacuje lopticu dugo i sve vraća u teren.

Takođe, Medvedev se u prethodnim mečevima veoma isticao odličnom dubinom udaraca, posebno u meču sa Cicipasom, tako da će i Novak morati da bude na tom nivou, i naravno, moraće da pazi da ima što je moguće manje neiznuđenih grešaka.

Slajs bekhend bi, kako mnogi veruju, mogao takođe da ima veliku važnost, pa bi Novakovi pokušaji da izvuče Medvedeva napred, bliže mreži, mogli da budu veoma važni, jer deluje da je Medvedev tu nekako najtanji.

Jedna stvar je jasna – Medvedev gotovo da nema mnogo iskustva u mečevima u pet setova i njegova pobeda protiv Filipa Krajinovića na ovom turniru, bila je prva koju je dobio na taj način.

Novak je tu, kao što znamo u debeloj prednosti – čak i da nekim slučajem ima zaostatak, uzeti mu dva, a kamoli tri seta predstavlja planinu od zadatka.

Kada se sve sabere – imaćemo strašan duel. Bukvalno dve najmodernije verzije kompjutera-tenisera.

Misaone igre već počele su odmah posle mečeva polufinala, prebacivanjem uloge favorita iz jednog u polje drugoga.

Čiji će um biti jači, a ćija geometrija savršenija, produktivnija, ostaje nam da vidimo danas od 9.30.

U svakom slučaju, čeka nas spektakularan obračun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.