Kec o Melburnu - Australian Open 2021 -

Kralj Herc i tri puba

Da vidimo šta nam je to preostalo na tirkiznom melburnškom talonu...

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Karte su se dugo mešale, ovim i onim rukama, ispalo je da su u igri za veliki kup Norman Bruks ostali još Novak Đoković, Aslan Karacev, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas.

Dakle, kralj herc (Novak) i tri puba. Lepo društvance za rekordera Australijan opena!

U ovom teniskom kvartetu koji je prošao sito i rešeto pravila, regulativa, karantina, testiranja, otvaranja i zatvaranja publike, ostao je dakle jedan istinski šampion, jedan pomalo srećni avanturista, koji je teniske snove počeo da ostvaruje kada niko, pa ni on sam očekivao nije, potom jedan grend slem finalista i konačno trostruki polufinalista.

Dakle Novak sam protiv trojke izazivača na njegov australijski presto.

Karte su se podelile tako da je Novaku zapalo da igra sa nominalno najslabijim od njih, i po rangu na listi, rezultatima i po kvalitetu, mada je ovo poslednje uvek upitno, jer svi oni znaju da igraju tenis.

Aslan Karacev je u ovom poker špilu pub tref, s tim što je njemu ova detelina sa tri lista donela sreće, nije mu trebala ona sa četiri!

Kada za ciglo desetak dana zaradite više nego u celom životu, onda ste stvarno srećnik, ali da se razumemo, Aslanu niko nije poklonio polufinale – dečko se za njega lavovski izborio.

I od trojice Rusa i četvrtfinalu on je jedan u polufinalu, a drugi je Danil Medvedev, onaj teniser, matematičar, pub karo.

On je imao okršaj sa velikim prijateljem Andrejom Rubljovom, Moskovljani su se ljuljali na vrelom popodnevnom suncu u Melburn parku, ne od votke ili posle vrtoglave Kaljinke, već od sunčanice, vreline koja ih je obarala sa nogu.

„Andrej je dečko za kog sam verovao da ne može da se umori. Kada sam ga video kako je na kraju bio smožden, odmah mi je bilo lakše, moji grčevi u nogama onda dođu kao nešto normalno“, recitovao je Danil u novinarske mikrofone posle velike pobede.

„Nećemo Andrej i ja pričati o ovom meču osim ako on to ne bude hteo. Nema potrebe. Bude li hteo da idemo na večeru, tu sam. Idemo dalje. Tako je to u tenisu“, konstatovao je Danil na staru tenisku konstantnu da samo jedan može dalje i da nema popusta i ničeg na veresiju, čak ni najboljem drugu.

Ako je neko dao nešto na veresiju onda je to danas bio Rafa Nadal. On je igrao sa pub hercom, Stefanosom Cicipasom, mlađanim srcolomcem, teniskim romantikom, momkom koji se po mnogo čemu izdvaja iz ove nove generacije mladih lavova.

Zalazi i Rafa u godine, da se ne lažemo, one se slažu kao domine, jedna na drugu i čak ni snagator sa Majorke ne može uvek sve da prevaziđe.

Dok je bilo danfa, svežine, dok je gurao na pogon vetra sa Mediterana, njegova jedra stajala su visoko podignuta u Melburnškoj luci.

Čim je sevnuo prvi grom, zagrmela oluja sa druge strane, a Cicipas počeo da se oslobađa početnih stega i pogađa, posle jedne dosadne i jednolične faze meča, Nadaj je mogao samo da podigne crna jedra poraza.

Njegov teniski otac, Toni Nadal, neće biti zadovoljan, posle njegovih medijskih intervencija uperenih ka Novaku, koje eto, nisu pomogle.

Sada će Rafa i Toni morati da polažu nade u ovu preostalu izazivačku trojku, mada bi više voleli da se Rafa pita kako će sa Novakom.

Na terenu, čim je Španac počeo da pravi one grimase, da koluta očima, sporije stiže na loptice, dok su sa njega na taren lile guste graške znoja, u neviđeno vlažnoj atmosferi Rod Lejver arene, znali smo da je kraj blizu.

San o tome da će na Novakovom tlu u Melburnu, oboriti rekord Federera po broju grend slemova, ispario je za tili čas.

A i nekako, logično je – od 20 puta koliko je podizao grend slem trofeje, samo jednom i to pre 11 godina, to je učinio u Melburnu.

Ipak on svoje najveće teniske snove, znamo, ostvaruje sa francuskim akcentom, u omiljenom mu Parizu.

Što se tiče Novaka, on ni danas nije trenirao, ali ne brinemo koliko smo posle meča sa Fricom.

Ima Novak kraj sebe magičnog fizioterapeuta, samo što ne kaže na pomen njegovog imena, „ruke mu se pozlatile“!

Ulises Badio, zvani Uli, gaučos tako vedrog karaktera, gotovo uvek nasmejan dok radi, ali maksimalno profesionalan i ozbiljan.

Opraviće ga Uli, ne sumnjajte i za ovu završnicu!

Još kada tome doda i koju tajnu stavku iz svog znanja o tradicionalnoj kineskoj medicini, Novak će leleti terenom u nastavku turnira. Jeste, izlepljen je onim flasterima, sigurno da ima nelagodnosti.

Nijedna rana ne zarasta brzo, pa neće biti stvar da je tako i sa ovom, ali Novak u žaru želje da deveti put lupi pečat na tapiju u Melburnu, sve to manje oseća.

Prosto rečeno, došao je opet da pobedi tamo gde je to najviše puta činio do sada.

Gledao sam grafikon, izračunali su statističari, bavili se time fizičari i matematičari – pa taj momak ima bazuku u rukama! Forhendi koji lete 132,8 kilometara na čas, a bekhendi 122,3, najbrži su od svih preostalih učesnika.

Hoće li puka udaračka moć enigme iz Vladikavkaza biti dovoljna da se makar i načne priča o najvećoj senzaciji? Sumnjam, imajući u vidu Novakove „amortizere“ sa druge strane.

Letelo je ka njemu do sada i štošta jače, pa se branio, odbranio, napao i osvojio. U pravom šampionskom maniru.

No, u to da će biti oprezan, da će respektovati igrača sa kim do sada nije odmeravao snage, u to ne sumnjam. Nije Novak došao do 17 grend slem titula tako što je igrao po lakim notama i potcenjujući protivnike.

Ipak, da mi ostavimo to sve za viđenje, u ova preostala četiri turnirska dana.

To letenje po terenu trebaće mu i bukvalno, jer se Aslan Karacev, ma koliko god vam delovao nepoznato, ima žestok asrenal u svom magacinu.

A šta će biti posle, to niko ne zna.

Ni Novak, ni Rafa, niti bilo ko u svetu tenisa.

Melburn je preko Patrika Muratoglua, trenera Serena Vilijams i Novaka Đokovića, ovih dana otvorio Pandorinu kutiju od teme - kako će se teniski karavan u nastavku sezone, voziti lavirintom karantinskih pravila od jedne do druge države?

Jedan neprijatelj, a različita pravila i aršini, pa ni sluđeni igrači više ne znaju na šta će moći da računaju.

Razumemo, teška je godina, perspektive su zamućene. Svetski tenis, trenutno, deluje kao slučajno lansirana raketa u orbitu, sa napunjenim rezervoarom od 30 odsto kapaciteta, a cilj je da dobaci do Meseca i vrati se nazad.

Neće to tako moći, gospodo. Ne ide, prosto ne ide.

Moraju se naći novi modusi, postizati kompromisi, a za to treba izaći iz svojih čaura i šančeva.

Ko zna, možda je baš jedan ovakav izazov bio neophodan da protrese jedan ustajali poredak stvari.

Neka Novak, bar na čas o tom ne brine. Neka gleda, gde je onaj „deveti“....

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.