Kec o Melburnu - Australian Open 2021 -

Korak do finala: Novak protiv čuda iz Rusije

Novak Đoković od 9.30 protiv Rusa Aslana Karaceva, igra svoje deveto polufinale Australijan opena.

Z. Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nikada do sada svetski broj jedan nije igrao u tako značajnom meču protiv igrača koji je tako nisko pozicioniran na ATP listi.

Karacev, apsolutna senzacija dosadašnjeg toka Australijan opena, momak je koji oslobođen svih stega ulazi u najveći meč svog života i nema šta da izgubi, dok je na Novaku standardno breme favorita.

Današnji meč ima interesantnu simboliku, jer će Karacev kao 114. na ATP listi pokušati da postane igrač sa najnižom pozicijom na svetskoj listi u finalu jednog grend slema, posle Gorana Ivaniševića 2001. godine, kada je kao 125. osvojio vimbldonski trofej.

Goran će sada iz Novakove lože gledati meč između broja jedan i tenisera iz Vladikavkaza koji u 27. godini doživljava najlepše trenutke u karijeri.

Karacev je već ovim plasmanom obezbedio skok na 42. mesto ATP liste, a u slučaju neočekivanog uspeha i ulaska u finale, može i do 28. mesta.

Naravno, takve projekcije su uvek nezahvalne i treba reći da će svi ovi rezultati do sada – pobede protiv Italijana Mažera, Belorusa Gerasimova, potom Dijega Švarcmana, Feliksa Ože-Alijasima i konačno Grigora Dimitrova, biti na pod najjačom mogućom proverom, pred profesorom Australijan opena i rekordera ovog turnira sa osam osvojenih titula.

Novak je na putu ka devetom trofeju Norman Bruks izgubio pet setova, najviše od svih učesnika polufinala, ali tome ne treba pridavati neki poseban značaj, prosto jer se našao u vanrednim okolnostima da se takmiči sa povredom trbušnog mišića još od meča trećeg kola sa Tejlorom Fricom.

Činjenica da ga po završetku ovog turnira očekuje obaranje još jednog značajnog teniskog rekorda, skoka na čelo liste igrača sa najviše nedelja provedenih na mestu broj jedan, samo ukazuje koliko je Novak fokusiran na ostvarenje zacrtanih ciljeva do kraja karijere.

Ko je Karacev?

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Čak i za one koji pažljivo prate tenis, pa i za brojne izveštače sa grend slema u Melburn parku, ime Aslana Karaceva, prava je misterija.

Mnogi su se češkali po glavi kada su videli skor u pojedinim njegovim mečevima, posebno u onom sa Dijegom Švarcmanom kog je poslao nazad u Buenos Ajres sa ekspeditivnih 6:3, 6:3, 6:3.

Aslan je rođen 4. septembra 1993. u Vladikavkazu. U trećoj godini je sa ocem otišao za Izrael, da bi se porodica vratila nazad u Rusiju kada je Aslan, koji tečno govori ruski, hebrejski i engleski, imao 12 godina.

U ranoj fazi karijere trenirao je u Rostovu, imao je pomoć bivšeg ruskog Dejvis kup igrača Dmitrija Tursunova, da ode u Nemačku, u Hale i trenira tamo, a jedno vreme boravio je u Barseloni, ali mu se sve to nije svidelo i vratio se nazad.

U poslednje tri godine živi u Minsku, u Belorusiji i trenira sa Jahorom Jatsukom, za kog kaže da mu „ne govori ništa novo, ali da ga vodi na pravi način“.

Aslan je dugo boravio u „sivoj zoni“ svetskog tenisa, do pre nekoliko godina bio je i van 700 na ATP listi, ali je od 2017. počeo da se vraća polako.

Pre godinu dana, nekako u ovo vreme, pred sam početak pandemije, bio je 261. na listi.

Posle pandemije, nastavio je da beleži dobre rezultate, posebno na čelendžerima, godinu je od avgusta do kraja sezone završio sa dve titule i 18 pobeda u 20 mečeva.

Uspešno je prošao kvalifikacije za Melburn u Dohi, potom bio član tima Rusije koji je trijumfovao na ATP kupu.

Australijsku bajku nastavio je da ispisuje na terenima u Melburn parku i sada, kao što smo rekli, igra meč karijere.

Bekhend pun dinamita

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Igra Aslana Karatseva deluje lepo za oko.

Ima izuzetno jake noge, brz je, fantastično se kreće i odlično namešta na udarce.

Primetna je varijacija na servisu, za koji je njegov bivši trener Aleksandar Kuprin rekao da je sada daleko bolji.

Kuprin je otkrio kako je Karacev punih pet godina pravio preveliku petlju kod servisa, što mu je usporavalo udarac i držalo ga na jedva nešto preko 180 na sat.

Kada je tu grešku otklonio, ubrzao je servis koji sada gotovo redovno ide preko 200 na sat i veoma je precizan i pouzdan.

Koristi različite servise, pogotovo može da mu bude efikasan slajs servis, ali ti ravni i dijagonalni su nekako najjači i omogućuju mu da protivnika izbaci sa terena i onda hrabro izađe napred na mrežu.

U dosadašnjem toku turnira često je izlazio i napred i poene završavao veoma dobrim volej udarcima, tako da je u stanju da protivnika iznenadi i tim elementom u svojoj igri.

Ima izuzetno snažne forhende i bekhende koji su, kako su izračunali u Melburnu, najbrži od svih igrača koji su u polufinalu turnira.

Stoji prilično blizu osnovne linije, igra agresivno i nastoji da snažnim udarcima i izgrađenim poenima dođe do prednosti.

Bekhend mu je, kao i Novaku, posebno oružje, a neretko se upušta i u duge relije koje je, barem u prethodnim mečevima, često sa lakoćom dobijao, što govori i o fizičkoj komponenti njegove igre i odličnoj kondiciji.

Sve to jasno ukazuje Novaku da, bez obzira što je orgoman favorit, neće smeti da potceni rivala, posebno još zbog te činjenice da on zaista neće imati šta da izgubi.

U karantinu u Melburnu trenirao je sa Sumitom Nagalom iz Indije koji je bio impresioniran onim što je video.

Ja nisam iznenađen, da budem iskren. Znao sam koliko može da igra dobro jer smo trenirali zajedno i nadam se da se njegova priča ovim neće završiti. Količina samopouzanja koju ima je ogromna, ne plaši se ničega i ide na svoje udarce u koje ima veliko poverenje. Uvek se drži svog plana igre i njegov eksplozivni bekhend je nešto stvarno zadivljujuće“, kaže Nagal.

Novak i brojke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novaku je ovo 39. grend slem polufinale i ono što je jako bitno jeste činjenica da nikada u Melburnu u ovoj fazi nije zaustavljen.

Ima stopostotan učinak, 8/8 baš kao i u finalima na Melburn parku, tako da se s pravom može reći da je ovo njegov omiljeni teren i mesto na kom je imao najviše uspeha u karijeri.

Sa igračima iz kvalifikacija, Novak je igrao na grend slemovima 19 puta i nikada nije poklekao, a u karijeri ima skor 80-6.

Novak će protiv Karaceva pokušati da ostvari svoju 303. grend slem pobedu i u tom pogledu se približi Rodžeru Federeru koji ih ima 362.

Konačno, igtra i za treće uzastopno finale Melburna, što bi, s obzirom da ima preko 30 godina, bio izuzetan uspeh.

Kako god bilo, na Novaku je da još jednom opravda očekivanja teniskog sveta i dođe do devetog finala u Melburnu i 28. grend slem finala.

Sve ukazuje da bi ovo mogao da bude još jedan njegov veliki turnir, ali Novak će svakako biti oprezan i svestan činjenice da je za deveti trijumf u Melburnu potrebno da igra svoj najbolji tenis jer su pred njim ostale još dve prepreke.

U polufinalu, sa kim god da igrate, stvar je ista, to je polufinale.

I treba maksimalno ozbiljno završiti posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.