Kec o Melburnu - Australian Open 2021 -

Beli leptir

Da se malo našalimo, ali izgleda da leptiri u Melburnu predviđaju ko će u finale!

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Znate ono, veliki događaj, poput Mundijala, kada navijači širom sveta grozničavo pokušavaju da pogode ishode mečeva.

Nema šta se nije gledalo – mnogi veruju da životinje, veoma često “predvide” ko će pobediti i ko će proći u narednu fazu.

Nešto sam ovih dana gledao u Melburnu - oni galebovi su pravili nered, na njih se, dakle ne možemo osloniti, oni prave samo štetu bombardujući odozgo!

Potom one bubice, koje šetaju po terenu, pa se bele ptičurine krikom obrušavaju odozgo na njih, jer hrana, švedski sto je tu, mogu da biraju.

Ne, nebitne su i one, jer u Melburnu ulogu onih koji predviđaju pobednike izgleda da baš imaju – leptirovi!

I evo, nema greške, jedan se ovih dana, sećam se, spustio pravo na nos Naomi Osake, koja je onako, rutinski, podsetila Serenu Vilijams da više nije dovoljno imati želju da se uspe, već i nešto čime ćete protivnika ili protivnicu, pobediti.

Ne znam za Dženifer Brejdi, promaklo mi je to sa leptirima, ali Serena im definitivno nije bila zanimljiva. Bilo mi je žao kada sam video njene šampionske suze, ali tenis je surov, bez izuzetka.

A onaj leptir, šaren poput odeće koju Japanka Osaka nosi, “pikirao” je nju kao pobednicu, baš kao i jedan beli leptirić danas, Novaka Đokovića, u duelu protiv Aslana Karaceva.

Novak mu se samo nasmejao, sačekao da ovaj zadovolji svoju znatiželju, dohvatio se ponovo reketa i nastavio da praši protiv ruske senzacije turnira.

Pažnja, pažnja, ruski stelt uhvaćen u zoni Rod Lejver arene, uspešno prizemljen”, kao da je Novak raportirao posle meča, na ono moje upozorenje od pre dva dana, da je Karacev kao “bombarder iz Vladikavkaza” potpuno neprimetno svim radarima, ušao u vazdušnu zonu Melburna.

Gurao je Karacev dok je mogao, a onda je naišao na zid šampiona. Ne može se tek tako probiti čelična zona Novaka Đokovića u Melburnu, ne ide to!

Bušio je Karacev, naričito u prva dva seta čim je stigao, forhendom, servisom, bekhendom, igrao je zaista lavovski hrabro, ništa mu se ne može zameriti, ali to, jednostavno, nije bilo dovoljno.

I Novak ga je sa terena ispratio sportski, aplauzom, kako i dolikuje velikom šampionu.

Nastavi li Karacev ovako, a i Novak je to kasnije priznao, imaće u nastavku sezone mnogi problema protiv njega, jer dečko bije iz svih pozicija, kao iz topa.

To što je tek sad dospeo ovako daleko, veće je čudo, ako se vidi sa kakvim oružjem raspolaže.

Glava, moja luda glava, to se promenilo”, rekao je ovih dana Aslan na pitanje šta je to što je kod njega sada drugačije u odnosu na ranije.

Šta je kod Novaka drugačije? Pa recimo da je poput onog gore pomenutog belog leptirića, baš zalepršao krilima na najlepši mogući način. Bio je to savršen polufinalni leptirov ples, neuhvatljiv mrežema svih mogućih promera.

Znam da ima i odavno spremnih “leptiromana”, koji se nadaju da će u nedelju gledati “poslednju igru leptira” i da će Melburn dobiti novog vladara.

Razumem ih, stvarno im je dosadno. Upališ plejer, ono pobednik Novak.

Pritisneš ponovo, opet Novak, replay, replay, beskrajna serija dominacije srpskog asa. Šta im ostaje nego da u očaju bace daljinski i maknu se s kauča?

Umorni su i Australijanci, pogotovo Britanci koji su eto, i u ovoj Novakovoj pobedi, u njegovom prkosnom uzviku zadovoljstva posle osvajanja drugog seta, našli negde kako se sukobio sa grupom Ozija u jako ispražnjenom Rod Lejveru. No comment.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Evo, već tri godine na ovim stranicama pišem ove redove, ovu hronologiju Novakovih pobeda iz Melburna i posebno mi je drago što i pored svega što nam se dešava, onaj duh vere u pobedu i Novaka, posebno među našim navijačima dole u Melburnu, ne može da presuši.

Tri nula za Novaka”, rekao mi je samouvereno u poruci pred meč prijatelj Uroš Brkić, koji je bio na stadionu, sada kada se publika ponovo vratila posle petodnevnog zatvaranja.

Možda se sećate ranijih priča iz Melburna, reč je o grupi koja Novaku dolazeći na njegove mečeve donosi sreću – uvek nose istu srpsku zastavu, idu do Lejvera istim putem, na istom mestu popiju piće pre meča i posle meča, da proslave.

Branka je uz Novaka bila preko TV ekrana, situacija sa pandemijom nije joj dozvolila da ide do Viktorije, ali karta za finale je još tu, za svaki slučaj!

A šta će Novaka čekati u nedelju? Ne treba tu mnogo da se zaključi da nas čeka čista teniska epika. Da li sa ruskim ili grčkim koloritom, to ćemo tek videti.

Tek, izazivač, ko god da bude sa druge strane, biće ozbiljan, veoma ozbiljan.

Dakle Cicipas ili Medvedev? Šta izabrati, šta je bolje za Novaka? Teško je reći.

Rus koji je u naletu i ima 19 (ili 20) pobeda u nizu, više sam i zaboravio, ili ubica divova u Melburnu poslednjih sezona, Cicipas, moderni teniski Ahilej, koji je na ovim terenima u protekle dve godine uzeo meru Federeru, pa evo u sredu i Nadalu.

Jedino što znam da je svakako dobro je to što će Novak ovog puta imati dan više za odmor, rekuperaciju, da i poslednji tragovi one povrede trbušnog mišića ishlape, nestanu do groznice finalne australijske večeri.

Dok ga maser Uli bude spremao za finalni meč, Novak će moći, kako je i sam rekao, da se zavali u fotelju i uz kokice posmatra ko će mu na megdan u nedelju.

“Devetka” je tu, gotovo nadohvat ruke, ali ostaje još taj veliki, odlučujući korak i trebaće mnogo snage i mentalne energije da se do nje dođe.

Novaku je taj put više nego poznat, šampionsku stazu je odavno utabao, zna svaki njen centimetar, kao unutrašnjost svoga džepa.

Ostaje samu da mu verujemo i bodrimo ga u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.