Subotica - Kultura - B92 Lokal

Subotica najavljuje pomoć slobodnim umetnicima

Iz ovogodišnjeg gradskog budžeta za kulturu je namenjeno više od 590 miliona dinara, što je više od 9,3 odsto ukupnog obima gradske kase. Sredstva su namenjena kako za tradicionalne manifestacije, tako i za nove razvojne projekte, a kako najavljuje Miloš Nikolić, član Gradskog veća zadužen za oblast kulture i obrazovanja, kulturni delatnici, pre svega slobodni umetnici, mogu da očekuju pomoć i podršku Grada.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

"Grad Subotica prednjači u izdvajanju sredstava za kulturu. Slobodno mogu da kažem da je naš grad u samom vrhu u Srbiji kada je reč o količini novca koji se izdvaja za kulturu. Ovaj novac je veoma veliki i značajan za sve ustanove kulture u našem gradu", smatra Miloš Nikolić, prenosi subotica.com.

On navodi da je kulturna politika u gradu veoma dobra, da to ne tvrdi samo on, već zaposleni u ustanovama kulture, ali i sami umetnici.

"Promene na bolje su uvek potrebne i staraću se da tako i bude. Zato sam od svih direktora ustanova kulture u Subotici, na početku svog mandata zatražio da mi pošalju planove i programe rada za 2021. godinu. Iz tih planova sam mogao da zaključim da sve ustanove rade u punom kapacitetu, ali ono što je jedan od najvećih probelma u ovom trenutku, svakako je nedostatak publike, koja ne može da posećuje sva kulturna dešavanja u našem gradu. Zalagaćemo se da zajedničkim snagama rešavamo, što je pre moguće, sve probleme na koje budemo nailazili. Siguran sam da ćemo u tome i uspeti", rekao je Nikolić.

Zaposleni u Narodnom pozorištu deceniju i po čekaju svoju kuću

Uz nedostatak publike, veliki problem mnogih kulturnih delatnika su i uslovi rada. Pre svega, tu su glumci i zaposleni u Narodnom pozorištu, koji deceniju i po čekaju svoju kuću.

Krajem decembra 2019. godine potpisan je ugovor sa izvođačem za 8-1 fazu. Vrednost ugovorenih radova je 597 miliona dinara, težište je na opremanju velike sale scenskom tehnikom.

Što se tiče radova iz osme (8-2 i 8-3) faze, ostalo je da se urade sve unutrašnje instalacije u probnim salama i u prostorima vertikalne i horizontalne komunikacije, kao i opremanje istih. Sledeća, deveta faza obuhvata uređenje komercijalnih prostora do sive faze, a deseta faza kompletne radove u koncertnoj dvorani.

Prema najavama, zgrada Narodnog pozorišta bi trebalo da bude završena do kraja godine.

"Izgradnja zgrade Narodnog pozorišta je kapitalna investicija i njena realizacija ide svojim tokom. Radnicima u kulturi je neophodna pomoć i mi ćemo je svakako pružiti. Staraćemo se da im obezbedimo sve neophodne uslove za rad", poručuje Nikolić.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Pomoć i za slobodne umetnike

Govoreći o slobodinim umetnicima, Nikolić je naveo da njih takođe u Subotici ima dosta i da će se i njima pomoći i materijalno.

"Ukoliko umetnici, odnosno kulturni radnici ne izvode predstave, ne održavaju koncerte ili likovne izložbe, biće u velikom problemu, ne samo materijalnom, već i u stvaralačkom pogledu. Oni stalno moraju da rade na sebi i da svoja ostvarenja dele sa drugima, odnosno sa publikom. Za mnoge od njih tu leži najveća inspiracija za dalje stvaralaštvo. U ime Grada, ovom prilikom svima njima upućujem reči podrške. Napominjem da su naš osnovni prioritet ustanove kulture, ali ćemo svakako razmišljati i o slobodnim umetnicima kojima ćemo pružati svu neophodnu podršku", rekao je Nikolić.

Kako ističe Nikolić, najponosniji je na kontinuitet u održavanju kulturnih dešavanja, čak i u vreme epidemije koronavirusa.

"To je od suštinskog značaja za sve naše građane, jer smatram da su kultura i obrazovanje osnovni stubovi svakog uspešnog društva. Direktori kulturnih ustanova u Subotici, kao i svi zaposleni su za vreme trajanja vanrednog stanja, ali i nakon toga, svoj posao obavljali vrlo predano i odgovorno i ja im se ovim putem zahvaljujem na tome", naglašava Nikolić.

Tokom prošle godine, održane su mnoge likovne izložbe, književne večeri, manji koncerti, kao i pozorišne predstave, uz poštovanje svih mera koje su donete na nivou našeg grada, pokrajine i republike, naveo je on.

"U septembru u organizaciji Grada je Subotički simfonijski orkestar održao koncert na otvorenom za sve zdravstvene radnike i pacijente u dvorištu Opšte bolnice. Početkom septembra održan je tradicionalni Festival evropskog filma Palić. Posle toga održan je i Međunarodni festival pozorišta za decu, a imali smo priliku, da prvi put, ugostimo i Zagrebačku filharmoniju. Pred kraj godine održan je i pozorišni festival "Desire". Nakon toga, u organizaciji Grada je održan i tradicionalni novogodišnji koncert Subotičkog simfonijskog orkestra, koji je ovog puta bio malo drugačiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.