Subotica - Društvo - B92 Lokal

"Nije obavezno, ali preporučujemo": 351 dete vakcinisano u Subotici

Za nešto više od godinu i po dana, vakcinu "Gardasil9", koja štiti od devet najčešćih tipova HPV-a, u Dečjem dispanzeru primilo je svega 351 dete, odnosno 66 dečaka i 285 devojčica.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Shutterstock/Jes2u.photo
Foto: Shutterstock/Jes2u.photo

Lekari iz Doma zdravlja, na Međunardoni dan borbe protiv HPV-a, podsećaju da je imunizacija najbolja prevencija i dodaju da je upravo Humani papiloma virus označen kao glavni izazivač karcinoma grlića materice, navodi Subotica.com.

"Devetovalentna vakcina, koja se kod nas primenjuje od sredine 2022. godine, štiti od dva najčešća soja koja izazivaju genitalne bradavice, tzv. kondilome, kao i od najčešćih onkogenih, odnosno visokoonkogenih sojeva koji mogu izazvati kako karcinom grlića materice, tako i karcinome ženskih i muških polnih organa, ali i rak usne duplje, jezika, ždrela...", podseća dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru

"Vakcina nije obavezna, ali je preporučena i pravo na besplatnu imunizaciju imaju svi mladi uzrasta od 9 do 19 godina. Kod dece do 15. godine se daje u dve doze, dok se stariji vakcinišu sa tri doze vakcine 'Gardasil 9'".

Pedijatri ističu da je ova vakcina izuzetno efikasna i daje dugotrajni imunitet, što potvrđuju studije rađene u zemljama u kojima se vakcinacija sprovodi više od deceniju i po.

"Na primer, u Australiji od 2006. godine vakcinišu decu protiv HPV-a i uspeli su drastično da smanje učestalost oboljevanja od karcinoma grlića materice, ali i od drugih bolesti koje ovi virusi izazivaju. Kod njih postoji i strategija da se do 2035. godine potpuno iskoreni karcinom grlića materice", dodaje dr Ibrajter

"Ovi virusi su veoma podmukli i prilikom infekcije se ne stvaraju antitela ili se stvaraju u maloj količini koja ne može da štiti od ponovljene infekcije. Sa druge strane, prilikom vakcinacije stvara se visok nivo antitela i po najnovijim studijama nivo antitela nije opao kod osoba koje su imunizovane još pre 14 godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.