Niš - Kultura - B92 Lokal

Predstavom "Koštana" niško Narodno pozorište slavi 137. rođendan

Predstavom "Koštana" Borisava Stankovića, u adaptaciji i u režiji Jane Maričić, Narodno pozorište u Nišu proslaviće 137. rođendan i obeležiti Dan pozorišta.

Izvor: gradskiportal018.rs Niš
Podeli
Foto: Shutterstock/aerogondo2
Foto: Shutterstock/aerogondo2

Premijera je zakazana za 11. mart u 20 časova na velikoj sceni niškog teatra. Direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, kazao je da odavno nije video "Koštanu" rađenu u "savremenom ključu", a da ništa nije izgubljeno od Koštane.

"Ono što jeste posebnost naše predstave jeste da je ona zadržala kompoziciju, radnju, situacije, ali zahvaljujući rediteljki koja je uradila adaptaciju, ovaj komad je odgovorila na izazove savremenog trenutka", istakao je Milovanović.

Dodao je da je u niškoj predstavi došlo i do pomeranja odnosa između Mitketa i Salče, i da se zapravo čitava radnja pokreće zbog njihove neostvarene ljubavi.

"Ovo je u svojoj biti priča o tome da kada čovek nije sklon da se otvori, da bude prosvećen, da ne robuje nekim konzervativnim, patrijaharnim očekivanjima društva, sklon je kažnjavanju onoga što ne može da ima. U tom smislu Hadži Toma i njegova porodica bili bi predstavnici malograđanskog društvenog poretka, konzervativnog društva, koje ne zna šta će sa mladošću, slobodom, senzualnošću, pa i drskošću jedne mlade Koštane. Kada se mladi prepuste emocijama, strastima, a bez nekakve komunikacije, čemu svedočimo i danas, tada su ljudi skloni i agresivnosti i nasilju. Ta teza ne da nije nova, već je prisutna i u Bori Stankoviću koji je stavio u određenom kontekstu i pripisao određenim ljudima", rekla je rediteljka Jana Maričić.

Lik Koštane izneće mlada glumica Una Kostić, kojoj je ovo i diplomska predstava.

"Bilo je jako izazovno i teško. Koštana jeste divlja, egzotična, svoja i to čini nju takvom kakva jeste i to privlači sve te muškarce koji su zarobljeni u tom nekom adolescentskom periodu, zbog čega se dešava njena tragedija. Pomogla mi je Koštana i za moj privatan život i za gledanje svih Koštana koje prolaze kroz jednu istu priču sada u ovom vremenu", istakla je Una Kostić.

Prvak drame Aleksandar Marinković tumači lik Hadži Tome. Misli da je premlad za ovu ulogu, ali mu je bila interesantna i uzbudljiva ideja koja samo govori da nećemo gledati klasičnu Koštanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.