Niš - Hronika - B92 Lokal

Otrovano skoro 20 pasa u Nišu: Otrov bačen na više lokacija u gradu

Niš se suočava sa zabrinjavajućim porastom slučajeva trovanja pasa na gradskim površinama, upozoravaju predstavnici niških udruženja za zaštitu životinja.

Izvor: Glas juga/Violeta Milićević Niš
Podeli
22August/Shutterstock
22August/Shutterstock

Juče su prijavljena tri nova slučaja trovanja, čime se broj otrovanih pasa u poslednjih osam dana popeo na ukupno 18, prenosi Glas juga.

Prema informacijama koje se šire društvenim mrežama, otrov je bačen na više lokacija u gradu, uključujući Tvrđavu, kej pored Tvrđave, kej kod Gradske toplane, Durlan pored nekadašnje fabrike "Nitekst", kao i na Trošarini.

Jedna Nišlijka je podelila svoje iskustvo na društvenim mrežama, upozoravajući vlasnike pasa da budu oprezni:

"Vodite računa o svojim psima. U poslednjih nekoliko dana na skoro svim gradskim površinama (parkovima i keju) bačen je otrov. Pre nekoliko minuta mi je javljeno da se vlasnički pas otrovao na keju i nažalost uginuo", upozorila je.

Udruženje Pit takođe je reagovalo na ovaj tragični razvoj događaja, izražavajući svoju tugu zbog izgubljenih života pasa. U njihovoj objavi se navodi:

"Zbogom malena… vlasnički pas nazalost žrtva danasnjeg trovanja u Nišu! Posle svih objava od strane Niš Noću evo do čega je došlo kada smo o tome pričali dobili smo napade kako smo sujetni uvrede kačenja svakojakih storija o nama i našem radu! Da li se ponosite sto samo do danas ima preko 10 mrtvih pasa za koja se zna? Čije je ovo delo? Doprineli ste svemu ovome najviše vi i vaše objave o ‘ujedima’ pasa i ne znamo kako je moguće da možete i dalje da objavljujete kao da ništa se desilo nije! Zbogom malena trči sa svojim drugarima u neki bolji svet."

Roditelji su takođe upozoreni da budu oprezni kako deca ne bi došla u kontakt sa otrovom.

Za sada nije poznato o kom otrovu se radi, niti u kom obliku je bačen. Ono što je zabrinjavajuće jeste što se slučajevi trovanja, osim u Nišu, u poslednje vreme dešavaju i u Aleksincu i Žitkovcu.

"Da bi nam savest bila mirna apelujem na sve Nišlije da zajedno sprečimo postavljanje otrova i masovno trovanje napuštenih pasa u gradu koji je i potencijalna opasnost za vlasničke pse ali i decu koja vreme provode na zelenim površinama.

JKP "Mediana" sa Udruženjima za zaštitu životinja zbrinjava pse u prihvatilištu do njihovog trajnog udomljavanja i jednom mesečno organizuje druženje napuštenih ljubimaca sa najmlađim Nišlijama.

Iz niškog Udruženja ističu da se rade obdukcije životinja, nakon kojih će se tačno znati od kog otrova su uginule. Takođe kažu i da su obavestili nadležne institucije od kojih očekuju da preduzmu hitne mere kako bi zaustavile ovu ozbiljnu pretnju po bezbednost životinja, ali i dece koja koriste travnate i parkovske površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.