Čačak - Sport - B92 Lokal

Hram košarke na obali Morave ponovo se vraća na stare staze slave

Hram čačanske košarke i košarkaši davne 1969. godine dobili su pokrivenu dvoranu na desnoj obali Morave.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

U ovoj hali su igrale legende srpske košarke poput Dragana Kićanovića, Radmila Mišovića, Željka Obradovića. Velikan grada košarke Radmilo Mišović je znao da kaže da kada se "operu ruke u Moravi", nije teško biti najbolji.

Nakon više od 50 godina ovom hramu košarke potrebno je potpuna rekonstrukcija.

"Očekuje nas projekat rekonstrukcije gradske dvorane, košarkaške hale 'Borac' i nadam se da će već sledeće godine otpočeti radovi", kazao je za RINU Milun Todorović, gradonačelnik Čačka i dodaje da su sredstva u potpunosti obezbeđena kroz rebalans budžeta.

Prethodno, najavio je da će Sokolski dom postati muzej košarke, kao i Hadžića kuća odnosno Gradska biblioteka - muzej Velikog rata.

Takođe, osvrćući se na činjenicu da je Čačak poneo laskavu titulu za prestonicu kulture za 2023. godinu, Todorović najavljuje puno novih sadržaja i trajnih vrednosti koje će ostati u gradu.

"Pre svega, želimo da utemeljimo trajno kulturno nasleđe, časopis 'Gradac', Disovo (pesnik Vladislav Petković) proleće, memorijal Nadežde Petrović", rekao je on. Za osnivača modernog grada Čačka, kneza Stracimira, kaže da je "red da dobije spomenik."

"Kada se završi vajarski posao, ide nalivanje pa da na jesen sledeće godine imamo spomenik tamo gde mu je i mesto, na centralnom gradskom trgu. On je osnivač modernog Čačka i to je ono što mu svi zajedno dugujemo", istakao je gradonačelnik.

Kada je reč o preuređenju ulica i ostalim infrastrukturnim radovima, navodi da će to podrazumevati prenamenu ulice Župana Stracimira u centralnoj zoni u pešačku zonu, a da se očekuje i nastavak rada na Bulevaru vojvode Putnika.

"Takođe, izgradnja javnog parkinga sa velikim mogućnostima za parkiranje vozila, što će dodatno rasteretiti saobraćaj i stvarati manje gužve. Želimo i dovršetak parkinga na gradskoj plaži pored stadiona, tu želimo 150 parking mesta", naglasio je Todorović.

Da Čačak čekaju mnoge aktivnosti i da se očekuje da bude grad budućnosti, potvrdio je i povodom planova za izgradnju hipodroma.

"Radimo na eksproprijacijama, obaveza nam je da kupimo zemljište u Preljini od 30 hektara za izgradnju hipodroma", zaključio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.