Čačak - Ekonomija - B92 Lokal

Skoro 30 miliona evra iz budžeta u nove objekte

Prema planu investicija za 2022. godinu čak 3,38 milijardi dinara (oko 28,9 miliona evra) biće uloženo u nove objekte i obnovu starih, neophodne radove na gradskoj imovini, školama i vrtićima, podizanje fiskulturnih dvorana i druge, manje zahtevne poduhvate, a sve je razvrstano u 216 stavki, odnosno poslova.

Izvor: Novosti Čačak
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, rachwal
Ilustracija: Depositphotos, rachwal

Istovremeno, predviđeno je da iz budžeta Republike, ministarstava i republičkih javnih preduzeća u gradnju na ovom području bude uloženo još 6,5 milijardi dinara (55 miliona evra).

Zato je Gradska uprava u Čačku pozvala sve meštane i stručnu javnost da se upoznaju sa nacrtom planiranih investicija grada za 2022. godinu i daju svoje predloge. Rasprava se sprovodi do 9. decembra po dokumentu potpisano od strane gradonačelnika Miluna Todorovića, pišu Novosti.

Pribavljanju zemljišta u javnu svojinu, iz gradske kase, namenjeno je 400 miliona dinara (za ulice, pristupni put fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, novi hipodrom, zatvoreni bazen, skijalište u Riđagama). Za kupovinu građevina u javnoj svojini predviđen je 300 miliona (pored drugog tu je i treća rata za zgradu "Halk banke").

Oko 150 miliona biće uloženo u projektovanje 11 novih zdanja, kao što su kompleks gradske bolnice u Čačku i RH Centra u Ovčar Banji, vrtića, gradske košarkaške hale i spomenika knezu Stracimiru.

U izgradnju i rekonstrukciju objekata od javnog značaja trebalo bi da bude usmeren najveći iznos, čak milijardu dinara. Na tom spisku su izgradnja spomenika Stacimiru, fiskulturne sale u Donjoj Trepči, Trnavi, Ekonomskoj školi i Gimnaziji, obnova Ulice Cara Dušana i kuće Hadžića, podizanje zdravstvene stanice u Ljubiću i vrtića u Zablaću, obnova bedema na levoj obali Morave i postavljanje staza na gradskom hipodromu.

Za održavanje i nove radove na saobraćajnicama u gradu i po selima namenjeno je 300 miliona, za vodovode po selima 200, kanalizaciju 100. Osnovnim školama trebalo bi da bude poslato 105 miliona za opremu, ulaganje u zgrade i održavanje, a srednjim 33 miliona. U opremanje predškolskih ustanova biće uloženo 96 miliona, i još 38 za investicije na zgradama, kao i 14 za održavanje.

Ustanove kulture dobiće 37 miliona za opremanje i još devet za tekuće održavanje, a Sportski centar "Mladost" 56 miliona pri čemu je najveća stavka (28) izgradnja dečjih igrališta u gradu. Centru za socijalni rad namenjeno je 1,5 a "Zračku" 1,1 miliona dinara, dok bi Dom zdravlja trebalo da dobije 10 miliona za opremu i nabavku vozila.

Sledećih 504 miliona grad će izdvojiti u kapitalne investicije, kao jedan od ulagača. Na toj listi su, recimo, izgradnja trafo stanice u Mrčajevcima 35/10, obnova saobraćajnica oštećenih tokom radova na izgradnji auto – puta Čačak – Požega, podizanju brze saobraćajnice Katrga – Mrčajevci – Kragujevac, mostova na Zapadnoj Moravi i Čemernici, vidikovca na Kablaru, obnovi gradske hale, izgradnju zatvorenog bazena, uspostavljanju muzeja košarke u Sokolani i još nizu projekata koji se tiču ustanova kulture.

Vodeći investitor u ovom delu ulaganja, kapitalnih, jesu Republika Srbija iz svog budžeta, njena ministarstva i javna preduzeća i taj iznos za 2022. godinu proračunat je na čak 55 miliona evra, od čega se 1,35 milijardi dinara odnosi na igradnju brane na Rzavu, u Svračkovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.