Čačak - Ekonomija - B92 Lokal

Čačani više uvozili u 2023. godini: Evo šta i iz kojih zemalja

Čačanska privreda je u 2023. godini imala deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni jer je imala veći uvoz od izvoza, pa je tako, iako je izvoz bio 2,2 odsto veći nego godinu pre, uvoz istovremeno povećan 10 odsto, objavila je Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog okruga.

Izvor: Beta Čačak
Podeli
Ilustracija/Foto: Siwakorn1933/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Siwakorn1933/Shutterstock

Privrednici u Čačku su u prethodnoj godini izvezli robu u vrednosti od 411 miliona evra, dok je uvoz iznosio ukupno 620 miliona evra, rečeno je agenciji Beta u čačanskoj kancelariji Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga.

Pokrivenost uvoza izvozom čačanskih privrednika bila je 66 odsto. Čačanski privrednici najviše robe su izvezli u Nemačku, u vrednosti od 143 miliona evra, što je oko pet odsto više nego ostvareni izvoz u tu zemlju u prethodnoj godini. Posle Nemačke, najviše se izvozilo u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Najviše se uvozilo iz Češke, Italije, Turske i Nemačke.

Čačanski privrednici su najviše izvozili prehrambene proizvode, prerađevine od povrća, voća, proizvode od žitarica, sveže voće, plastične mase i hemijske proizvode, tekstil, odeću, vozila, proizvode od gvožđa i čelika.

Najviše su uvozili proizvode od gvožđa i čelika, aluminijuma, vozila i delove za vozila, plastične mase i hemijske i prehrambene proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.