Čačak - Društvo - B92 Lokal

U Gornjem Milanovcu u planu gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu

Gornji Milanovac bi mogao da dobije atrakciju namenjenu najmlađima, shodno urbanističkom projektu koji je bio na javnom uvidu pred kraj januara. Naime, razmatra se gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu, neposredno uz Kuću srpsko-norveškog prijateljstva (restoran Norveška kuća).

Izvor: eKapija/A.K. Čačak
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ER_09
Ilustracija: Shutterstock/ER_09

Planira se opremanje sadržajima za rekreaciju i igru dece: "zip line", viseći mostovi, penjalice i ostali sadržaji za aktivni boravak dece. Projektovane su drvene kuća za igru u srpskom i vikinškom stilu, drveni mostovi, norveške barke, poligon sa spravama i mrežom, teren za mini pič, koji bi tokom zimskog perioda bio klizalište.

Deo pod šumom u severnom, severo-istočnom i istočnom delu kompleksa, planira se za uređenje, opremanje i obeležavanje staza i osvetljenje, kao i projektovanje drvenih stolova i klupa za sedenje sa nadstrešnicom.

U istočnom delu u blizini Restorana srpsko-norveškog prijateljstva planira se igralište sa mekom podlogom za decu.

U severnom delu kompleksa u blizini javnog parkinga, korišćenjem konfiguracije terena planira se vodena površina - veštačko jezero sa predstavom aždaje i fontana.

U planu je i gradnja biletarnice i suvenirnice.

Prvi objekat je namenjen za prodaju karata i suvenira i pored te dve osnovne namene sadrži ostavu i wc za zaposlene. Objekat ima pešački prolaz za posetioce i korisnike avantura parka i deli objekat na dve celine. Ulaz kroz objekat u kompleks je predviđen sa parkinga sa pristupne saobraćajnice - Ulice Nikole Milićevića Lunjevice. Objekat ima dva ulaza, jedan je namenjen za korisnike usluga, dok je drugi namenjen za ulaz za zaposlene.

Drugi objekat - bilteranica nalazi se na drugom delu parcele i do nje se pristupa preko parkinga sa pristupne saobraćajnice, Ulice Petra Kočića. Objekat ima dva ulaza, jedan je namenjen za posetioce i korisnike avantura parka, dok je drugi namenjen za ulaz za zaposlene. Pored osnovne namene objekat sadrži ostavu i wc za zaposlene.

Ceo kompleks treba da ima motive povezane sa srpskom i norveškom kulturom i mitologijom u vidu figura, drvenih kućica i barki.

Plan je da se ceo kompleks ogradi drvenom ogradom sa "vikinškom" kapijom i osmatračnicom, a parking prilagodi planiranoj nameni i potrebnim kapacitetima.

Kompleksu restorana Srpsko-norveškog prijateljstva pristupa se preko Ulice Nikole Milićevića Lunjevice sa sevrozapadne strane i preko Ulice Petra Kočića sa južne strane. U javnoj zoni kompleksa izgrađeni su parking prostor za posetioce - do 20 parking mesta i parking za zaposlene na delu parcele u blizini objekta gde je ekonomski ulaz.

U zoni severozapadnog ulaza u park planira se proširenje postojećeg parkinga na ukupno 9PM za automobile i 6PM za autobuse. U zoni južnog ulaza takođe se planira proširenje postojećeg parkinga na ukupno 10PM za automobile.
Uz ulicu Petra Kočića planira se rekonstrukcija postojećeg parkinga sa izgradnjom trotoara -13PM za automobile.

Osim u zonama ulaza i parkinga u ostalom delu parka dozvoljen je samo pešački saobraćaj. Postojeće pešačke staze se zadržavaju kao i trotoari oko objekata uz potrebnu rekonstrukciju. Planira se izgradnja novih pešačkih staza koje treba da povežu postojeće i planirane objekte i planirne sadržaje unutar parka.

Investitor je Opština Gornji Milanovac, a obrađivač urbanističkog projekta Infoplan doo Aranđelovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.