Čačak - Društvo - B92 Lokal

Dobrovoljno je otišla u smrt sa samo 22 godine, negujući bolesne od variole vere: Ovo je heroina zdravstva

Koliko su medicinski radnici požrtvovani, hrabri i koliko je veliki teret postavljen na njihovim leđima mogli smo se uveriti tokom epidemije korona virusa. Međutim, koliku žrtvu podnose decenijama unazad najbolje pokazuje i primer medicinske sestre Milke Đurašić iz Čačka, koja je brinući o pacijentima zaraženim variola verom sedamdesetih godina prošlog veka i sama izdahnula.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"U martu 1972. godine na kožno-venerično odeljenje čačanske bolnice primljen je pacijent iz Novog Pazara, kod kog je dijagnostifikovana zarazna bolest, ali se nije moglo ni naslutiti o koliko opasnom oboljenju je reč. Nakon što je primljen u bolnicu, još nekoliko pacijenata počelo je da ispoljava simptome slične njegovim i tada je postalo jasno da je u pitanju variola vera. Jedan tadašnji motel postao je stacionar u kom su bili izolavani pacijenti, a nekoliko sestara se dobrovoljno prijavilo da pazi na bolesnike. Među njima je bila i Milka Đurašić iako je znala da nije bila vakcinisana želela je da pomogne. Sve vreme je bila uz zaražene pacijente, ali je tako izložila svoj život opasnosti i preminula baš na današnji dan. Ona je zato pravi simbol herojstva čačanskog zdravstva", rekao je za RINU novinar Gvozden Otašević, dugogodišnji dopisnik "Politike".

Milka Đurašić bila je prva i jedina medicinska radnica žrtva epidemije velikih boginja. Nakon ove smrti gradom na Moravi počela je da se širi panika, a zaposleni u zdravstvu bili su u strogoj izolaciji.

"Sve su odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, a prema svedočenjima pojedinaca koji su prošli kroz taj period, hranu su dobijali kroz rupu. Sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti. Milka je imala samo 22 godine kad je preminula zbog svoje požrtvovanosti i posvećenosti poslu. Sahranjena je u limenom sanduku samo uz prisutvo supruga, majke i policajca", rekao je Otašević.

U Opštoj bolnici Čačak danas je održan pomen na dan smrti Milke Đurašić, a medicininske sestre i tehničari na čelu sa glavnom sestrom Opšte bolnice Čačak odale su joj počast u znak sećanja na njenu hrabrost i požrtvovanost.

Na ovu herionu čačanskog zdravstva svakondveno podseća i spomen bista u krugu čačanske bolnice.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.