Čačak - Društvo - B92 Lokal

"Budućnost Čačka su inovativni projekti"

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila je Čačak.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Ilustracija/Foto: RINA
Ilustracija/Foto: RINA

Ona se prvo sastala sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i predstavnicima lokalne samouprave. Na sastanku je bilo reči o značaju nauke, tehnologije i inovacija za razvoj svakog društva, pa tako i grada Čačka, a ministarka se upoznala sa najznačajnijim naučnim i obrazovnim ustanovama u Čačku.

Gradonačelnik Todorović zahvalio je ministarki na poseti, kao i na svemu što država, Vlada Republike i resorno ministarstvo čine za Grad Čačak. On je podsetio da je Čačak, pre pet godina, započeo pionirski poduhvat, izgradnju Naučno tehnološkog parka i Startap centra.

"Nakon otvaranja Staratapa, otvorili smo i Naučno tehnološki park, naravno sve to uz veliku finansijsku podršku Vlade Republike Srbije. Trenutno se u Naučno tehnološkom parku razvija 30 kompanija, a naša želja je da rastemo i razvijamo se još više. Pre oko 15 meseci, Vlada Republike Srbije je finansirala zemljište od 95 ari, a Grad Čačak je pribavio dokumentaciju i građevinsku dozvolu, za izgradnju još oko 12.000 kvadratnih metara novog prostora za Naučno tehnološki park", rekao je Todorović.

Ministarka dr Jelena Begović naglasila je da je Čačak jedan od četiri srpska centra nauke i inovacija.

"Jasno je da u Čačku mnogi ljudi vredno rade na realizaciji projekata i to se vidi. U gradovima gde lokalna samouprava pomaže svojoj naučnoj zajednici, zapažaju se najbolji rezultati. Ono što je naredni zadatak našeg ministarstva je da se započne izgradnja novog dela Naučno tehnološkoh parka, odnosno proširenje postojećih kapaciteta. To nije samo prostor za izdavanje, već jedno specifično okruženje, mentorski rad, finansijska i druga podrška, koja se pruža kompanijama koje su u prvim godinama svog postojanja visokorizične. Cilj ministarstva je da u narednih nekoliko godina Srbija duplira broj startap kompanija, kako bi one osnažile ekonomski razvoj Srbije", istakla je, nakon sastanka, dr Jelena Begović ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ministarka Begović sa svojim saradnicima, je nakon sastanka sa lokalnim rukovodstvom, posetila Regionalni inovacioni startap centar, Institut za voćarstvo, kao i agronomski i Fakultet tehničkih nauka u Čačku, koji su, kako je istakla, obrazovne i naučne "centralne tačke" Čačka.

Posetu su predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija završili u Naučno tehnološkom parku, gde su ih uz v.d. direktora Mirka Pešića, dočekali i predstavnici Poslovnog udruženja "Gradac 97" i Poslovnog udruženja "Unija Čačak 2000", kao i predstavnici Skupštine Naučno tehnološkog park-a, profesori univerziteta i istraživači.

Ministarka dr Begović je obišla proizvodnu halu i poslovne prostorije Naučno tehnološkog parka Čačak, gde je prisustvovala predstavljanju startap kompanija, kao i predstavljanju Naučno tehnološkog parka laboratorije.

Mirko Pešić izrazio je zadovoljstvo i čast, što je dr Begović imala priliku da se upozna sa delatnostima Naučno tehnološki park Čačak, koji, kako je rekao, teži da što pre postane regionalni Naučno tehnološki park za područje centralne i zapadne Srbije.

Kako je na samom početku najavio gradonačelnik Todorović, očekuje se proširenje kapaciteta Naučno tehnološkog parka Čačak, u kome će Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija intezivno učestvovati.

"Budućnost Čačka su inovacije i Ministarstvo planira da podrži proširenje Naučno tehnološkog parka u Čačku. Novi prostor, koji bi trebalo da počne da se gradi, biće vrlo moderan i privlačan, a u njega će biti uloženo skoro 17 miliona evra. Naš cilj je da povećamo broj startap kompanija, a Čačak može da, već u narednih nekoliko godina, dokaže da je spreman da se dodatno razvija u ovom smeru", istakla je dr Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.