Vesti -

Zimbabve:Novčanica od 100 mlrd $

harare -- Zimbabve danas pušta u opticaj novu novčanicu vrednosti 100 milijardi zimbabvejskih dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

U pokušaju da se izbori sa nedostatkom gotovog novca i inflacijom od 2,2 miliona odsto Zimbabve je bio prinuđen da štampa novu novčanicu. Novčanica od 100.000.000.000 zimbabvejskih dolara na crnom tržištu vredi približno jedan američki dolar.

To je najnoviji u seriji uzaludnih pokušaja monetarnih vlasti u zemlji da ublaže nedostatak gotovog novca.

U januaru ove godine u opticaj je bila puštena novčanica od 10 miliona dolara, u aprilu od 50 milionia dolara, a u maju su štampane novčanice od 110 i 250 miliona dolara i potom od pola milijarde dolara.

Nekadašnja žitnica južnog dela Afrike, Zimbabve već osam godina tone u tešku privrednu recesiju, na koju se nadovezuje politički ćorsokak nakon spornog ponovnog izbora Roberta Mugabea na predsedničku funkciju, na kojoj se nalazi već 28 godina.

Rekordna hiperinflacija dostigla je godišnju stopu od 2,2 miliona odsto, saopštila je Centralna banka Zimbabvea. Ta stopa je astronomska, ali, po nekim ekonomistima, ipak potcenjena.

Za stanovnike Zimbabvea koji žive u nestašici, 80 odsto njih ispod praga siromaštva, te brojke znače svakodnevnu promenu cena mnogih namirnica i usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.